Κομισιόν: Πάνω από 140 δισ. ευρώ τα κέρδη του οργανωμένου εγκλήματος

Κομισιόν: Πάνω από 140 δισ. ευρώ τα κέρδη του οργανωμένου εγκλήματος

Ως μία ολοένα αυξανόμενη απειλή χαρακτηρίζει το οργανωμένο έγκλημα η Κομισιόν, σύμφωνα με την έκθεση SACTA που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, ενώ τα κέρδη από τις εγκληματικές δραστηριότητες το 2021 ανήλθαν στα 140 δισ. ευρώ, ποσοστό αντίστοιχο με το 1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, η οποία παρουσίασε την έκθεση SACTA, το οργανωμένο έγκλημα συνιστά μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ΕΕ.

«Μια αυξανόμενη απειλή. Μια βίαιη απειλή. Δολοφονίες, πυροβολισμοί, βομβαρδισμοί, οπλοστάσια, απαγωγές, βασανιστήρια και εκφοβισμοί».

«Οι εγκληματίες πυροβολούν και σκοτώνουν αθώα θύματα. Δολοφονούν δημοσιογράφους και δικηγόρους, σε άμεσες επιθέσεις κατά των δημοκρατιών αξιών. Τα εγκληματικά δίκτυα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τη βία στην Ευρώπη για να επιτύχουν τους στόχους τους. Και αυτός ο στόχος είναι με μία λέξη: χρήματα», επισήμανε η κ. Γιόχανσον.

Παράλληλα, η Ευρωπαία Επίτροπος προανήγγειλε την παρουσίαση στρατηγικής για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. «Στο επίκεντρο της στρατηγικής θα βρίσκεται η συνεργασία για την επιβολή του νόμου. Οι εγκληματίες αγνοούν τα εθνικά σύνορα και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Μπορούμε να τους καταπολεμήσουμε μόνο εάν συνεργαστούμε στενά εντός της Ευρώπης και αξιοποιώντας τις επιτυχίες μας».

Σύμφωνα με την κ. Γιόχανσον, αρχικά θα πρέπει να ενισχυθεί η Europol και να ενεργοποιηθεί μία ευρωπαϊκή πολυτομεακή πλατφόρμα κατά των εγκληματικών απειλών, ενώ στο πλαίσιο αυτό, ήδη τα κράτη-μέλη πραγματοποιούν 200 κοινές επιχειρησιακές δράσεις κατά του οργανωμένου εγκλήματος κάθε χρόνο. Πολύ επιτυχημένες επιχειρήσεις, που οδήγησαν σε πολλές συλλήψεις, ενισχύοντας τη συνεργασία σε όλους τους τομείς.

«Πρέπει να απλοποιήσουμε και να επιταχύνουμε την ανταλλαγή πληροφοριών. Θα παρουσιάσω νέες προτάσεις και θα εξετάσω τις δυνατότητες διεξαγωγής ελέγχων για προσωπικά στοιχεία των υπόπτων», ανέφερε.

Όπως σημείωσε η ίδια, «πρέπει να γίνεται εντοπισμός εγκληματιών σε πρώιμο στάδιο. «Φυσικά – φροντίζοντας να σεβόμαστε πάντα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Επιπλέον, η κ. Γιόχανσον έκανε λόγο πως θα καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο μεταναστών. «Οι παράνομοι διακινητές κακοποιούν τα όνειρα των απελπισμένων ανθρώπων για μία καλύτερη ζωή. Σύντομα, θα παρουσιάσω ένα νέο σχέδιο δράσης της ΕΕ».

«Θα καταπολεμήσουμε και τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Αυτή είναι η πρώτη μου προτεραιότητα», πρόσθεσε.