Κλειστές οι εκκλησίες και οι χώροι λατρείας μέχρι τις 28 Απριλίου

Κλειστές οι εκκλησίες και οι χώροι λατρείας μέχρι τις 28 Απριλίου

Παράταση έως τις 28 Απριλίου προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας, που θα εκδοθεί εντός της ημέρας, όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα για τις λειτουργίες στους χώρους λατρείας, όπως ορίζονταν σε προηγούμενη απόφαση.

Όπως αναφερόταν, η απόφαση ελήφθη καθώς οι λειτουργίες στις εκκλησίες δεν τελειώνουν την Μεγάλη Εβδομάδα. Ακολουθούν και άλλες εορτές, όχι μόνο της Ορθόδοξης Εκκλησίας αλλά και άλλων δογμάτων και θρησκειών όπως το ραμαζάνι. Η απαγόρευση αφορά όλες τις θρησκείες, τα δόγματα και τους χώρους λατρείας τους.

Η αρχική απόφαση προέβλεπε την επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για το χρονικό διάστημα έως τις 20 Απριλίου.

Μεταξύ των προβλέψεων ήταν η προσωρινή απαγόρευση της τέλεσης, με την παρουσία φυσικών προσώπων κάθε είδους λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών και πάσης φύσεως θρησκευτικών τελετών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

Σε περίπτωση τέλεσης λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής, αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ θρησκευτικούς λειτουργό/ λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό (όπως ιεροψάλτης, νεωκόρος), ο συνολικός αριθμός των οποίων δεν υπερβαίνει τους 4 για όλους τους χώρους λατρείας, εκτός των Μητροπολιτικών Ναών, στους οποίους ο ανώτατος αριθμός ορίζεται σε 6, και υπό την προϋπόθεση τήρησης διαφόρων προΰποθέσεων.

Σε κάθε περίπτωση οι θύρες εισόδου και εξόδου του χώρου λατρείας παραμένουν κλειστές και ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος να λαμβάνει όλα τα μέτρα, ώστε να εξασφαλίζεται ότι κανένα πρόσωπο δεν εισέρχεται στον χώρο λατρείας κατά τη διάρκεια της τέλεσης λειτουργίας, λατρευτικής σύναξης, ιεροπραξίας και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής.

Διαβάστε ακόμα:

Ιερώνυμος σε Κυρ. Μητσοτάκη: Η Εκκλησία βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό της Πολιτείας