Κλείνουν τα καταστήματα λιανεμπορίου - Δεν ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας

Κλείνουν τα καταστήματα λιανεμπορίου - Δεν ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας

Έκκληση σε όλους να μείνουν σπίτι για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού έκανε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία  Πελώνη, διαψεύδοντας τις φήμες για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας και ξεκαθαρίζοντας πως τα φαρμακεία δεν θα κλείσουν. 

Όπως ανακοίνωσε, κλείνουν από Τετάρτη τα καταστήματα λιανεμπορίου που έχουν επαφή με καταναλωτές, πλην των φαρμακείων, των σούπερ μάρκετ, των βενζινάδικων κ.ά, ενώ αποφασίστηκε όποιος έρχεται από το εξωτερικό να μπαίνει σε περιορισμό για 14 μέρες. 

Ειδικότερα, τόνισε πως «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι φήμες για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας» και πως είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας, παράλληλα όμως συμπλήρωσε πως τα μέτρα είναι δυναμικά και άρα ενδέχεται να αλλάξουν στο μέλλον.

Ερωτηθείσα αν η κυβέρνηση θα επιβάλει να κλείσουν οι εκκλησίες στην περίπτωση που η Ιερά Σύνοδος δεν λάβει τέτοια απόφαση, η Αριστοτελία Πελώνη επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή με τον Αρχιεπίσκοπο και του ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την αναστολή των λειτουργιών. «Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος. Σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», σημείωσε.

Παράλληλα, η κα Πελώνη ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η ισχύς του δακτυλίου, ενώ ο πρωθυπουργός έχει κάθε πρωί τηλεδιάσκεψη με το υπουργείο Υγείας για λήψη αποφάσεων, ανάλογα με τις εξελίξεις και λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα. Επίσης, η ανέφερε ότι συντονιστικό ρόλο στην κρίση αυτή αναλαμβάνει ο νέος υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς.

Η κα Πελώνη ανακοίνωσε πρωτοβουλίες και σχέδια από την κυβέρνηση για άμβλυνση των συνεπειών του κορονοϊού στην πραγματική οικονομία και εργασία.

Σχετικά με την αισχροκέρδεια, ανακοίνωσε πως στα τρόφιμα και είδη υγιεινής δεν έχουν καταγραφεί τέτοια φαινόμενα, αλλά επί ποδός βρίσκεται ο μηχανισμός του υπουργείου Ανάπτυξης ενώ θα πραγματοποιούνται και έλεγχοι στην αγορά. «Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι στους δρόμους και εξετάζονται μέτρα για όσους εκμεταλλεύονται την κατάσταση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση αν θα κλείσουν τα σύνορα και με την Τουρκία, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε πως τα σχετικά μέτρα έχουν ανακοινωθεί, ότι η κατάσταση είναι δυναμική και αξιολογείται και πως «ότι είναι να ανακοινωθεί επιπλέον, θα ανακοινωθεί στην ώρα του».

Νέες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup που θα αφορούν στην τόνωση των επιχειρήσεων και εν μέρει των νοικοκυριών με την κυβέρνηση να ανακοινώνει πλέγμα νέων μέτρων.

Τέλος, αναφορικά με την τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Α. Μέρκελ, Ε. Μακρόν και Τ. Ερντογάν για το μεταναστευτικό, η κα Πελώνη είπε πως «καλωσορίζουμε την όποια συζήτηση». «Επαναλαμβάνω όμως ότι αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς εκβιασμού στα σύνορα», ξεκαθάρισε.