Στούντιο χολιγουντιανών προτύπων αποκτά η Θεσσαλονίκη

Στούντιο χολιγουντιανών προτύπων αποκτά η Θεσσαλονίκη

Επένδυση ύψους €20 εκατ. στη Θέρμη Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι εμπλεκόμενοι φορείς, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη. Τα στούντιο θα αναπτυχθούν σε έκταση 83 στρεμμάτων και θα ανοίξουν 100, τουλάχιστον, θέσεις μόνιμης απασχόλησης.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο, τα στούντιο θα έχουν οκτώ κινηματογραφικά πλατώ, θα απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους, ενώ εκατομμύρια ευρώ θα είναι τα ανταποδοτικά οφέλη από θέσεις εργασίας, αύξηση τζίρου από παράπλευρες επαγγελματικές δραστηριότητες κ.ο.κ. για τη Θεσσαλονίκη.

Το ανακοίνωσαν επίσημα, παρουσία του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη οι "εμπλεκόμενοι" φορείς (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων- ΕΚΟΜΕ και εκπρόσωποι των επενδυτών της "Nu Boyana Studios -μέλος του ομίλου της Millennium Films).

«Ο χώρος της ψηφιακής τεχνολογίας και των κινηματογραφικών παραγωγών όφειλε να αποτελεί το φυσικό πλεονέκτημα για τη χώρα και ως τέτοιο να αντιμετωπισθεί», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, χαρακτηρίζοντας την ίδρυση του ΕΚΟΜΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση ως «απόλυτα σωστό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Σύντομα θα προβούμε σε πρωτοβουλίες για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την άμεση επένδυση σε film offices», τόνισε ο υπουργός. Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως η Κεντρική Μακεδονία μπαίνει με αυτό τον τρόπο στον παγκόσμιο χάρτη των οπτικοακουστικών παραγωγών.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογράμμισε πως «πρόκειται για επένδυση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ από την εταιρεία Nu Boyana Hellenic, θυγατρική της Χολιγουντιανής Millennium Films που εξασφαλίζει άμεση απασχόληση στα κινηματογραφικά στούντιο 100 τουλάχιστον ατόμων, σε μόνιμες θέσεις εργασίας».

Το ποσό, όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, αφορά στην αγορά των ακινήτων, τις κατασκευές σε αυτά και τον τεχνικό εξοπλισμό τους. «Στόχος μας είναι να καταστήσουμε τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη το κέντρο των οπτικοακουστικών παραγωγών για ολόκληρη την Ν.Δ Ευρώπη», ενώ τόνισε πως «πρόκειται για την πρώτη περιφέρεια στη χώρα που διαθέτει το πρώτο λειτουργικό film office της χώρας» στα νέα πλατώ του οποίου σύντομα θα «γυριστούν» δυο κινηματογραφικές παραγωγές και μία τηλεοπτική σειρά.

«Απόδειξη ότι το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια» χαρακτήρισε την επίσημη σημερινή ανακοίνωση για τη δημιουργία στούντιο κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) Πάνος Κουάνης.

«Βρισκόμαστε σε αναμονή της διευκρινιστικής εγκυκλίου για την φορολογική απαλλαγή και η έναρξη των δραστηριοτήτων προσδιορίζεται σε διάστημα ενός χρόνου από την έκδοση των πολεοδομικών αδειών» ανέφεραν εκπρόσωποι της εταιρείας Nu Boyana Studios, ενώ ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας κινηματογραφικών παραγωγών στη Νέα Υόρκη Γιάννης Καλαφάτης διαβεβαίωσε ότι η έναρξη των γυρισμάτων θα γίνει ακόμα και πριν την ολοκλήρωση της ανέγερσης όλων των στούντιο, ίσως κι απ τις αρχές του 2020. «Πρόκειται για έμμεση προβολή της χώρας στο εξωτερικό αλλά και εκατοντάδες θέσεις εργασίας και εκπαίδευσης με αμοιβαία οφέλη» τόνισε.

Σημειώνεται πως τα πλατώ θα αναπτυχθούν σε έκταση 15.000 τ.μ (στο σύνολο των 83 στρεμμάτων) ενώ το σύνολο των κτισμάτων καλύπτει χώρο 25.000 τ.μ.

Διαβάστε ακόμα:

- Κυριάκος Πιερρακάκης: Η Κ. Μακεδονία εισήλθε στις οπτικοακουστικές παραγωγές