Κίνα: Περισσότεροι από 3.000 γιατροί και νοσηλευτές έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό

Κίνα: Περισσότεροι από 3.000 γιατροί και νοσηλευτές έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό

Περισσότερα από 3.000 μέλη ιατρικού προσωπικού στην Κίνα προσβλήθηκαν από τον νέο κορονoϊό, ο οποίος εμφανίστηκε στη χώρα στα τέλη του περασμένου έτους, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας.

Ο Λιάνγκ Γουανιάν σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε μαζί με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας στην Κίνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μπρους Έιλγουορντ, ότι οι περισσότεροι από αυτούς που προσβλήθηκαν βρίσκονταν στην επαρχία Χουμπέι, το κέντρο του ξεσπάσματος του COVID-19, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 2.600 άνθρωποι ως σήμερα στην ηπειρωτική Κίνα.

Τα κρούσματα μεταξύ του ιατρικού προσωπικού οφείλονται πιθανόν στην έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού και την κόπωση, σημείωσε ο ίδιος.

Ιαπωνία: Φορείς του κορονοϊού 2 αξιωματούχοι που επέβλεπαν την καραντίνα στο Diamond Princess

Δύο Ιάπωνες αξιωματούχοι που είχαν αναλάβει να εποπτεύουν την καραντίνα που έχει επιβληθεί στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess προβλήθηκαν και οι ίδιοι από τον νέο κορονoϊό, ανακοίνωσαν σήμερα οι ιαπωνικές αρχές.

Τα νέα αυτά κρούσματα ανεβάζουν σε έξι τον αριθμό των αξιωματούχων που είχαν αναλάβει την εποπτεία της καραντίνας στο κρουαζιερόπλοιο και έχουν προσβληθεί από τον COVID-19, ενισχύοντας τις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της καραντίνας αυτής τη στιγμή που οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι τρεις επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για τον περιορισμό της επιδημίας.

Ένας αξιωματούχος αρμόδιος για την εφαρμογή της καραντίνας, περίπου 50 ετών, και ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, περίπου 40 ετών, βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονoϊό και νοσηλεύονται, ανακοίνωσε το υπουργείο. Είχαν σταλεί ξεχωριστά στο Diamond Princess.

«Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε μέσω ποιας οδού έγινε η μόλυνση. Θα το ανακαλύψουμε και θα λάβουμε μέτρα», δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Υγείας.

Περισσότεροι από 690 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, το οποίο τέθηκε σε καραντίνα στις 5 Φεβρουαρίου στο λιμάνι της Γιοκοχάμα, έχουν νοσήσει από τον COVID-19. Εκτός πλοίου η Ιαπωνία έχει καταγράψει περισσότερα από 140 κρούσματα, ενώ μία ηλικιωμένη γυναίκα υπέκυψε.

Μετά την ανακοίνωση την Πέμπτη για τον θάνατο δύο 80χρονων Γιαπωνέζων επιβατών του Diamond Princess, ένας τρίτος επιβάτης πέθανε από πνευμονία, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο χωρίς να επιβεβαιώσει αν είχε μολυνθεί από τον COVID-19.

Τουλάχιστον 20 αλλοδαποί που έχουν απομακρυνθεί από το κρουαζιερόπλοιο έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό μετά την επιστροφή στις πατρίδες τους.

Xiao Yijiu/Xinhua via AP