Κίνα-ΕΕ: Φόβοι ότι δεν θα υπάρξει επενδυτική συμφωνία το 2020

Κίνα-ΕΕ: Φόβοι ότι δεν θα υπάρξει επενδυτική συμφωνία το 2020

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ στην Κίνα εξέφρασε σήμερα τους φόβους του ότι η πολυαναμενόμενη επενδυτική συμφωνία μεταξύ Κίνας και ΕΕ δεν θα ολοκληρωθεί φέτος, αναφέρει το Reuters.

Ο Γιερκ Βούτκε δήλωσε σε ενημέρωση δημοσιογράφων ότι είναι απογοητευμένος που οι πρόσφατες συνομιλίες υψηλού επιπέδου δεν οδήγησαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν, προσθέτοντας ότι φοβάται πως η Κίνα ολισθαίνει προς την απομόνωση.

«Το γεγονός ότι κανένα από τα δύο μέρη δεν ήθελε να αναφέρει τι συμφωνήθηκε υποδεικνύει ότι δεν υπήρχαν και πολλά περιθώρια συμφωνίας», είπε ο Βούτκε. «Δεν προβλέπω συμφωνία φέτος».

Τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και η Κίνα έχουν δηλώσει ότι ελπίζουν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την επενδυτική συμφωνία μέσα στο 2020, έπειτα από έξι χρόνια συνομιλιών.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ θέλουν να δουν κίνηση σε τομείς όπως τα αυτοκίνητα, η βιοτεχνολογία και της μικροηλεκτρονικής και να περιορίσει το Πεκίνο τις επιχορηγήσεις προς τις κρατικές επιχειρήσεις.

Είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί κοινό έδαφος, μια που η Ευρώπη είναι ήδη πολύ πιο ανοιχτή από την Κίνα, είπε ο Βούτκε.

Μετά τις συνομιλίες της Δευτέρας, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Κίνα θα πρέπει να είναι πιο φιλόδοξη, ενώ προειδοποίησε για «πολύ αρνητικές επιπτώσεις» αν το Πεκίνο επιμείνει στον νόμο περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, που οι δυτικές χώρες θεωρούν ότι περιορίζει βασικά δικαιώματα.

Ο πρωθυπουργός Λι από την μεριά του, δήλωσε ότι ελπίζει η Ευρώπη να χαλαρώσει του περιορισμούς για τις εξαγωγές προς την Κίνα.