Κάποιοι σπέρνουν τον πανικό χωρίς λόγο για τον hantavirus
Ηλ. Μόσιαλος

Κάποιοι σπέρνουν τον πανικό χωρίς λόγο για τον hantavirus

«Ας σταματήσουν κάποιοι να σπέρνουν τον πανικό χωρίς λόγο για το θάνατο Κινέζου από Hantavirus» γράφει σε ανάρτησή του στο facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος, κάνοντας λόγο για ψεύτικα μηνύματα που εκμεταλλεύονται τον φόβο των ανθρώπων εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ο διακεκριμένος καθηγητής, αναφερόμενος στο θάνατο ενός Κινέζου από τον ιό hantavirus υπογραμμίζει πως δεν υφίσταται λόγος πανικού.

Στην ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος τονίζει: «Ας σταματήσουν κάποιοι να σπέρνουν τον πανικό χωρίς λόγο για το θάνατο Κινέζου από Hantavirus. Έχει πάνω από 11,000 προωθήσεις η επισυναπτόμενη ανάρτηση από το hellasjournal. Παρότι ο Ηantavirus αναφέρεται σε μια επικίνδυνη οικογένεια ιών, δεν είναι συγκρίσιμος με τον κορονοϊό και δεν είναι τόσο επικίνδυνος.

Ο Hantavirus δεν είναι νέος ιός, είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες και ενδεχομένως ενεργός για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων, κολλάει μόνο με την κατάποση και βρώση των σωματικών υγρών ποντικών ή αρουραίων, και είμαστε πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι για να τον αντιμετωπίσουμε, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής εμβολίων.

Τα ψεύτικα μηνύματα φαίνεται να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον φόβο των ανθρώπων, εν μέσω κρίσης κορονοϊού, για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μοιράζονται ακόμα πιο ανησυχητικές πληροφορίες, και είναι πιθανό να προκαλέσουν περιττό άγχος στους ανθρώπους που ήδη ανησυχούν για τις πανδημίες.»