Καμπούλ: Στενεύει ο χρόνος για την απομάκρυνση πολιτών

Καμπούλ: Στενεύει ο χρόνος για την απομάκρυνση πολιτών

Με τους συμβούλους ασφαλείας του προέδρου Μπάιντεν να έχουν προειδοποιήσει για σοβαρό κίνδυνο νέου τρομοκρατικού χτυπήματος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, η επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών από την αφγανική πρωτεύουσα μπαίνει στην τελική ευθεία, καθώς σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 31 Αυγούστου. Την ίδια στιγμή χιλιάδες πολίτες εξακολουθούν να συνωστίζονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ αναζητώντας εναγωνίως πτήση για να εγκαταλείψουν τη χώρα, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Ο Βρετανός υπουργός άμυνας ανακοίνωσε πως η τελευταία πτήση απομάκρυνσης πολιτών αναχώρησε από την Καμπούλ. Περαιτέρω πτήσεις «θα αφορούν διπλωματικό και στρατιωτικό προσωπικό από το Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

«Πλησιάζουμε στο τέλος της επιχείρησης απομάκρυνσης, η οποία θα τερματιστεί στη διάρκεια της ημέρας. Τότε, θα είναι απαραίτητο να απομακρύνουμε και τους στρατιώτες μας με τον αριθμό των αεροσκαφών που παραμένουν» δήλωσε ο ίδιος στο BBC.

Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται τώρα να αποχωρήσουν και μαζί τους θα πάρουν έναν μικρό αριθμό αφγανών με τις εναπομείνασες πτήσεις αυτό το σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Μιλώντας στο Sky News το ίδιο πρόσωπο διευκρίνισε ότι καμία βρετανική πτήση με πολίτες δεν θα αναχωρήσει πλέον από την Καμπούλ παρά μόνο με μέλη του βρετανικού στρατού και με λιγοστούς Αφγανούς.

"Ηρθε η ώρα να ολοκληρωθεί αυτή η φάση της επιχείρησης. Αλλά δεν έχουμε ξεχάσει τους ανθρώπους που πρέπει να φύγουν και θα κάνουμε τα πάντα για να τους βοηθήσουμε", δήλωσε ο Λόρι Μπρίστοου, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Αφγανιστάν από το βασικό αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Κάποιοι βρετανοί στρατιώτες έχουν ήδη αποχωρήσει και ένα βρετανικό στρατιωτικό μεταγωγικό με μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας προσγειώθηκε σήμερα σε μια αεροπορική βάση της νότιας Αγγλίας.

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε χθες ότι η Βρετανία εισέρχεται στις τελευταίες ώρες της επιχείρησης απομάκρυνσης και ότι θα εξετάζει τα χαρτιά για την επιβίβαση μόνο όσων βρίσκονται ήδη μέσα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ανάμεσα σε 800 με 1.100 Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τη Βρετανία και δικαιούνταν να φύγουν από τη χώρα δεν θα τα καταφέρουν.

Ο στρατηγός Νικ Κάρτερ, ο επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, είπε σήμερα στο BBC ότι το σύνολο αυτών θα ανέλθει σε "πολλές εκατοντάδες".

Ο Κάρτερ διευκρίνισε ότι πολλοί Αφγανοί που δεν κατάφεραν να φύγουν έκριναν ότι είναι πολύ επικίνδυνο να ταξιδέψουν μέχρι το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Μιλώντας στο Sky News, είπε ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της πιθανόν να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν στο μέλλον για να αντιμετωπίσουν τις απειλές από το Ισλαμικό Κράτος, που ευθύνεται για την επίθεση αυτοκτονίας την Πέμπτη έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πολλές δεκάδες ανθρώπους.

"Αν οι Ταλιμπάν μπορέσουν να επιδείξουν ότι μπορούν να συμπεριφερθούν με έναν τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφερόταν μια κανονική κυβέρνηση, σε σχέση με την τρομοκρατική απειλή, πιθανόν να ανακαλύψουμε ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε από κοινού. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε. Σίγουρα κάποιες από τις ιστορίες που μαθαίνουμε για τον τρόπο με τον οποίο οι Ταλιμπάν μεταχειρίζονται τους εχθρούς τους δείχνουν ότι θα ήταν αρκετά δύσκολο για εμάς να συνεργαστούμε μαζί τους επί του παρόντος", είπε ο Κάρτερ.

Επισημαίνεται ότι σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συζήτησε για την κατάσταση στο Αφγανιστάν με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ομάδα των Επτά (G7) θα πρέπει να υιοθετήσει μια κοινή προσέγγιση για τη μελλοντική σχέση της με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Τούτων λεχθέντων, ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί πλέον όσον αφορά τις πτήσεις από την Καμπούλ, είναι η εικόνα από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, στο οποίο λίγο μετά τις 16.30 το απόγευμα του Σαββάτου υπήρχε μόνο ένα μεταγωγικό C-17 των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανοικτή εφαρμογή παρακολούθησης εναέριας κυκλοφορίας FlightRadar24. Η εικόνα αυτή είναι «δυναμική», βέβαια, καθώς δεν αποκλείεται σε λίγη ώρα στον εναέριο χώρο πάνω από την περιοχή να εισέλθουν και άλλα αεροσκάφη. 

Δείτε εδώ σε πραγματικό χρόνο τις πτήσεις πάνω από την Καμπούλ, σύροντας τον κέρσορα μέχρι τον Αφγανιστάν.



Η Ιταλία έχει απομακρύνει σχεδόν 5.000 Αφγανούς πολίτες από την Καμπούλ μέχρι στιγμής, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός Αφγανών που έχουν απομακρυνθεί από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, ενώ περίπου 4.000 Αφγανοί ήταν μεταξύ εκείνων που απομακρύνθηκαν από τη Γερμανία.

Ο μεγάλος φόβος των δυτικών δυνάμεων που παραμένουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι αν στις επόμενες δύο ημέρες οπότε και θα ολοκληρωθεί η προσπάθεια απομάκρυνσης, το Ισλαμικό Κράτος εξαπολύσει νέα τρομοκρατική επίθεση. 

Οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν τον προειδοποίησαν την Παρασκευή, 27 Αυγούστου, ότι οι επόμενες λίγες ημέρες που απομένουν της αποστολής απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν θα είναι οι πιο επικίνδυνες μέχρι σήμερα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Οι προειδοποιήσεις διατυπώθηκαν κατά τη συνάντηση του Μπάιντεν στην Αίθουσα Επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου με συμβούλους εθνικής ασφαλείας, στρατιωτικούς και διπλωματικούς αξιωματούχους μετά την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους που στοίχισε σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από αμερικανικά ΜΜΕ τη ζωή πάνω από 180 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και 13 Αμερικανοί στρατιωτικοί. 

Το ενδεχόμενο νέας τρομοκρατικής επίθεσης καθίσταται ακόμα πιο πιθανό, μετά τη σημερινή επίθεση των ΗΠΑ με drone κατά τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Στόχος της επίθεσης διοργανωτής τρομοκρατικών επιθέσεων ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ είναι νεκρός.

Όπως έγινε γνωστό η επίθεση έγινε με drones τα οποία βομβάρδισαν στόχο στην περιοχή Νανκαχάρ, ανατολικά της Καμπούλ και σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού «Οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι σκοτώσαμε τον στόχο. Από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ αμάχων», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.