Καμπανάκι με 100 διασωληνωμένους - Τι ισχύει στο «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού

Καμπανάκι με 100 διασωληνωμένους - Τι ισχύει στο «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού

Νέο ρεκόρ στον αριθμό διασωληνωμένων που σήμερα έφτασαν στους 100. Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αρχίζει να γίνεται αισθητή, ενώ σε σταθερά υψηλούς ρυθμούς συνεχίζεται η μετάδοση του ιού στην Αττική, η οποία βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο 3 από πλευράς επικινδυνότητας.

Σήμερα διαγνώστηκαν συνολικά 306 κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, από τα οποία τα 165 εντοπίζονται στην Αττική.  Επιπροσθέτως 57 συνδέονται με γνωστές συρροές και 30 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 22078, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

3245 (14.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9002 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

«Πρωταθλήτρια» των κρουσμάτων που προκαλεί ο κοροναϊός παραμένει η Αττική με 165 νέα κρούσματα όμως προβληματισμός επικρατεί από τα υπόλοιπα 141 σε όλη την επικράτεια, σε σύνολο 306 που ανακοινώθηκαν σήμερα. Αριθμός υψηλός που δείχνει πως ο κορονοϊός είναι εδώ, επικίνδυνος και διάσπαρτος σε όλη την επικρατεία καθώς έχει ανιχνευτεί σε αρκετές περιφέρειες.

Έτσι, ένα νέο πακέτο μέτρων υιοθετείται από την ερχόμενη Δευτέρα ανά περιοχή επικινδυνότητας για να μπει «φρένο» στην εκτόξευση κρουσμάτων.

Τα μέτρα που προβλέπει ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον κορονοϊό εφόσον η Αττική μπει σε «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού είναι τα ακόλουθα:

- Μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Μόνο ατομική άθληση.

- Αναστολή λειτουργίας γυμναστηρίων.

- Αναστολή λειτουργίας σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

- Aναστολή λειτουργίας κινηματογραφικών προβολών.

- Αναστολή λειτουργίας μουσικών σκηνών.

- Μειωμένο προσωπικό και τηλεργασία σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

- Αναστολή λειτουργίας των υποθέσεων που αφορούν τη Δικαιοσύνη.

- Αναστολή λειτουργίας εμποροπανηγύρεων, Κυριακάτικων αγορών κλπ.

- Αναστολή λειτουργίας της εστίασης. Θα υπάρχει λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης αποκλειστικά με take away – delivery.  Αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια).

- Στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κοκ) θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό), 1 άτομο ανά 10 τ.μ (4 άτομα 20-100 τ.μ και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ επιπλέον), θα γίνεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, λειτουργία τους και Σαββατοκύριακο. |

- Aναστολή λειτουργίας κομμωτηρίων, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής κλπ.

- Αναστολή εξόδου σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων.

- Αναστολή λειτουργίας στο λιανεμπόριο.

- Στις λαϊκές αγορές θα παρίσταται 50% των πωλητών με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών, υποχρεωτική χρήση μάσκας απ’ όλους, περιορισμός στις μετακινήσεις των εμπόρων (από περιοχή που είναι κόκκινη)

- Στις μεταφορές υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, απαγόρευση μετακινήσεων εκτός Περιφερειακής Ενότητας στην οποία αφορούν τα μέτρα, μέχρι ένας επιβάτης σε ταξί, περιορισμός επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι τρία άτομα.

- Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και αναστολή επισκεπτηρίων.

- Στα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους, ένας συνοδός ανά ασθενή, περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων έως 60% (εξαιρουμένων των ογκολογικών και επειγόντων περιστατικών).

- Αναστολή λειτουργίας παιδότοπων.

- Τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.

- Πρόβες για τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα μέσω τηλεδιάσκεψης, αναστολή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γυρισμάτων.

- Αναστολή συναθροίσεων.

- Αναστολή προσέλευσης κοινού, δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά διαδικτυακά για τους συναυλιακούς χώρους, θεατρικές παραστάσεις, λοιπές παραστάσεις (μόνο καθήμενοι).

- Αναστολή συμμετοχής κοινού δυνατότητα διεξαγωγής συνεδρίου/έκθεσης μέσω διαδικτυακής μετάδοσης

- Στα σχολεία ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής σε συνδυασμό με τηλεκπαίδευση ή μόνο τηλεκπαίδευση.

- Στους χώρους λατρείας έως 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Τα τέσσερα επίπεδα του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον Covid-19

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά σε αυτή τη δεύτερη φάση της πανδημίας στη χώρα τίθενται σε εφαρμογή στοχευμένα τοπικά μέτρα για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, τα οποία θα τίθενται σε ισχύ ανάλογα με το επίπεδο, στο οποίο θα βρίσκεται η εκάστοτε περιοχή. 

Είχε προηγηθεί υπόψιν η παρουσίαση του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον Covid-19, μέσα από τον οποίο οι πολίτες θα ενημερώνονται για τα μέτρα που θα ισχύουν ανά περιοχή, βάσει των τελευταίων επιδημιολογικών φορτίων από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης.

Ο εν λόγω χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Αυτά θα κατηγοριοποιούνται με βάσει τα τέσσερα χρώματα: πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο.

Αξίζει να επισημανθεί πως -μέχρι στιγμής- δεν υπάρχει περιοχή στο κόκκινο χρώμα, δηλαδή στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού και ανησυχίας.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σημειωτέον σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (π.χ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης. 

Η γεωγραφική δε  αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός βέβαια αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας, που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.

Ο χάρτης υπόψιν θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Αναλυτικά το κάθε επίπεδο

Καμπανάκι για τις ΜΕΘ στην Αττική

Την ίδια στιγμή τις αντοχές του συστήματος υγείας στην Αττική δοκιμάζει ο κορονοϊός, η οποία παραμένει σταθερά το επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα. Συγκεκριμένα μέρα με τη μέρα πιέζεται όλο και περισσότερο το σύστημα υγείας αφού αυξάνονται οι ασθενείς στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Λεκανοπεδίου.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ πλησιάζουν τα επίπεδα Απριλίου, προκαλώντας έτσι έντονη ανησυχία στους επιστήμονες, που βλέπουν να επιδεινώνεται η εικόνα της πανδημίας κοροναϊού στη χώρα μας.

Όπως άλλωστε είπε ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και  μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση χτες για την πανδημία, τον Απρίλιο ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 93. 

Αναφορικά με τον αριθμό των κλινών που είναι διαθέσιμες ο κ. Μαγιορκίνης παρέπεμψε σημειωτέον στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και επισήμανε ότι υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης της πανδημίας για την Αττική, αλλά έσπευσε να τονίσει ότι χρειαζόμαστε ακόμα μια εβδομάδα για να το πούμε αυτό με ασφάλεια.

Από την πλευρά του ο  ο υφυπουργός Υγεία, Βασίλης Κοντοζομάνης ανέφερε ότι τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά δεν θα σταματήσουν τα χειρουργεία όπως ακριβώς συνέβη και στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

«Δεν υπάρχει ραγδαία αύξηση, αλλά μια αύξηση», είπε ο κ. Κοντοζομάνης λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή από τις 122 διαθέσιμες κλίνες οι 94 είναι κατειλημμένες. «Ανάλογα με την εξέλιξη θα  αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας», πρόσθεσε.

Επιπροσθέτως, την ανησυχία του για το αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, εξέφρασε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ σήμερα.

Ο κ. Δημόπουλος τόνισε μάλιστα ότι υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση των κλινών ΜΕΘ που διατίθενται για τον Covid-19 και πως την επόμενη εβδομάδα εγκαινιάζονται 50 κλίνες στο νοσοκομείο Σωτηρία από δωρεά της Βουλής.

«Βεβαίως υπάρχει μια ανησυχία, αλλά σε αυτή τη φάση, για την Αττική τουλάχιστον, γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια επάρκεια άνω του 30% πάλι για ΜΕΘ που είναι για Covid-19. Δεν μιλάμε γενικά για τις κλίνες ΜΕΘ που είναι πολύ περισσότερες», επισήμανε ο πρύτανης.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ  έχουμε 306 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 57 συνδέονται με γνωστές συρροές και 30 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 22078, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

3245 (14.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9002 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

100 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 29 (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 238 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Επιπροσθέτως, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 436 θανάτους συνολικά στη χώρα. 161 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τέλος, στο «κόκκινο», μακράν των υπόλοιπων περιφερειών της χώρας, παραμένει η Αττική όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι από τα 306 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο εικοσιτετράωρο, τα 165 στην περιφέρεια Αττικής. Από τα 274 εγχώρια κρούσματα της πανδημίας τα 57 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:


- 30 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας


- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο


- 165 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 37 συνδέονται με γνωστές συρροές 


-  11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή


-  5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή 


- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας,  εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή 


- 1 κρούσμα στην Π.Ε Ζακύνθου


- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή


- 1 κρούσμα στην Π.Ε Ηρακλείου


- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστές συρροές


- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας


- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας 


- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς


- 1 κρούσμα στην Π.Ε Κέας-Κύθνου


- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή 


- 1 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς


- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης 


- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας


- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας


- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή


- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου 


- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας


- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου


- 2 κρούσματα στην Π.Ε Ξάνθης


- 4 κρούσματα από Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή


- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας


- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας


- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου


- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου


- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή


- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας


- 1 κρούσμα στην Π.Ε Φλώρινας


- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

Σημειώνεται ότι τέσσερα κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση