«Καμπανάκι» για τους «σιωπηλούς φορείς» - Σύσταση για αυτοπεριορισμό

«Καμπανάκι» για τους «σιωπηλούς φορείς» - Σύσταση για αυτοπεριορισμό

Καμπανάκι για την αυξητική τάση των κρουσμάτων έκρουσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέροντας πως η διασπορά σχετίζεται σημαντικά με τις διακοπές του καλοκαιριού και συνέστησε, κυρίως στους νέους, επιστρέφοντας από αυτές να θεωρούν τους εαυτούς τους σιωπηλούς φορείς του ιού, φορώντας τη μάσκα και περιορίζοντας για 7 με 10 ημέρες τις κοινωνικές επαφές τους «ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες μετάδοσης του κορονοϊού». 

Κατά τη σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως «ο ιός στους νέους συνήθως προκαλεί πολύ ήπια συμπτώματα, με συνέπεια να παραμένουν αδιάγνωστοι, και οι μεταδόσεις από τους νέους να είναι σχεδόν αδύνατο να ιχνηλατηθούν». Γι' αυτό τον λόγο, απηύθυνε έκκληση στους νέους που επιστρέφουν από διακοπές, να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές και να προφυλάξουν τις ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, να αποφεύγουν μέρη με συγχρωτισμό και να χρησιμοποιούν μάσκα.

Σημείωσε ακόμα πως με βάση τα τελευταία στοιχεία η επιδημική καμπύλη της νόσου παραμένει σε υψηλότερα των 200 κρουσμάτων ανά μέρα με ήπιες αυξητικές τάσεις, τονίζοντας πως αυξητικές τάσεις παρατηρούνται και στις διασωληνώσεις.

Αυτή την περίοδο, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, με δεδομένο ότι ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 6 έως 14 ημέρες, καταγράφονται κυρίως κρούσματα που αφορούν την περίοδο ακριβώς μετά το παράθυρο της 15ης Αυγούστου και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της διασποράς είναι η σχέση της με διακοπές του καλοκαιριού.

Επίσης, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας κάλεσε τους γονείς να έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα, ενώ τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη οι νέοι, κυρίως, που επιστρέφουν από τις διακοπές να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές και να φορούν μάσκα, ώστε να περιοριστεί δραματικά η εξάπλωση στο οικείο περιβάλλον.

Αναφερόμενος στα εμβόλια, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει δοκιμαστεί ήδη σε 2.500 άτομα και έχει ελάχιστες παρενέργειες, όπως όλα τα εμβόλια. «Για τα εμβόλια εκπτώσεις δεν γίνονται, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι τα εμβόλια που θα διατεθούν, θα είναι πλήρως ελεγμένα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι ο έλεγχος της επιδημίας αποτελεί κοινωνική προσπάθεια, συμπληρώνοντας ότι οι παρεμβάσεις έχουν διπλό στόχο, τον έλεγχο της πανδημίας και ταυτόχρονα τη διατήρηση της κοινωνικής δραστηριότητας.

Πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις που προτείνονται και εφαρμόζονται, έχουν ως στόχο να ισορροπήσουν την επιδημία και να ελέγξουν την εξάπλωση της, διατηρώντας συγχρόνως τις κοινωνικές προτεραιότητες και οικονομικές δραστηριότητες. «Σε αυτό το πλαίσιο, το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί καθολική κοινωνική προτεραιότητα, και θα χρειαστεί η προσπάθεια και η υπομονή και επιμονή όλων».

Πέντε θάνατοι και 270 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο 

270 νέα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα για το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, με 112 από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική, 32 να είναι εισαγόμενα, και 26 στη Θεσσαλονίκη. εξ αυτών να εντοπίζονται κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα 5 ακόμα ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου, ενώ 35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας.

Αναλυτικά, η γεωγραφική κατανομή των 270 νέων κρουσμάτων:

- 26 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 112 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 14 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 27 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 2 στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 1 στην Π.Ε. Αργολίδας

- 5 στην Π.Ε. Αχαΐας

- 1 στην Π.Ε. Εύβοιας

- 5 στην Π.Ε. Ζακύνθου

- 6 στην Π.Ε. Ημαθίας

- 4 στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 3 στην Π.Ε. Καβάλας

- 4 στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 1 στην Π.Ε. Κιλκίς

- 9 στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 6 από ιχνηλατήσεις γνωστών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

- 1 στην Π.Ε. Κορινθίας

- 10 στην Π.Ε. Κυκλάδων, εκ των οποίων τα 5 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 2 στην Π.Ε. Λάρισας

- 8 στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επαφή με γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 1 στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 2 στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 3 στην Π.Ε. Ξάνθης

- 10 στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με επαφή με γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 1 στην Π.Ε. Πιερίας

- 2 στην Π.Ε. Ρεθύμνου

- 1 στην Π.Ε. Ροδόπης

- 4 στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επαφή με γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 1 στην Π.Ε. Τρικάλων

- 1 στην Π.Ε. Φλώρινας

- 2 στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 4 στην Π.Ε. Χανίων

- 2 στην Π.Ε. Χίου

- 3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Διαβάστε επίσης:

Παράταση 14 ημερών για όλα τα περιοριστικά μέτρα - Στη λίστα Λέσβος, Ζάκυνθος, Ημαθία