Και η Δύση κατά της απόφασης Trump για την Ιερουσαλήμ

Και η Δύση κατά της απόφασης Trump για την Ιερουσαλήμ

Παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, ο Καναδάς και η ΕΕ τάσσονται κατά της απόφασης του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ.

Την αρχή έκανε πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron δηλώνοντας πως η μονομερής απόφαση του Αμερικανού ομολόγου του για την Ιερουσαλήμ είναι "λυπηρή" και υπογράμμισε ότι το Παρίσι δεν την στηρίζει.

Όπως επισήμανε ο Macron, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους μέσω διαπράγματευσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για ηρεμία κι αποφυγή της βίας.

Η καγκελάριος Αngela Merkel υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή της δεν στηρίζει την απόφαση του Αμερικανού προέδρου για την Ιερουσαλήμ.

Η γερμανική κυβέρνηση "δεν στηρίζει αυτήν τη θέση γιατί το καθεστώς της Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο μιας λύσης των δύο κρατών" τόνισε η καγκελάριος, σύμφωνα με μια ανάρτηση που έκανε στο Twitter ο εκπρόσωπός της, Steffen Seibert.

Από τη μεριά της η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May διαφωνεί με την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, επειδή είναι απίθανο κάτι τέτοιο να βοηθήσει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ειρήνευση στην περιοχή, ανέφερε ο εκπρόσωπός της.

"Διαφωνούμε με την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ και να την αναγνωρίσουν ως πρωτεύουσα του Ισραήλ προτού να συμφωνηθεί το τελικό καθεστώς της", είπε ο εκπρόσωπος. "Πιστεύουμε ότι δεν εξυπηρετεί, όσον αφορά την προοπτική για την ειρήνευση στην περιοχή", πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΕΕ η οποία εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αμερικανού προέδρου για την Ιερουσαλήμ και για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η εφαρμογή της στην ειρηνευτική διαδικασία.

"Οι προσδοκίες και των δύο πλευρών θα πρέπει να εκπληρωθούν και να βρεθεί ένας τρόπος, μέσω διαπραγματεύσεων, για να επιλυθεί το καθεστώς της Ιερουσαλήμ ως μελλοντικής πρωτεύουσας και των δύο κρατών", δήλωσε η Federica Mogherini στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία της χώρας στο Ισραήλ θα παραμείνει στο Τελ Αβίβ, παρά την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν τη δική τους στην Ιερουσαλήμ.

Το Μεξικό θα παραμείνει προσηλωμένο στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, πρόσθεσε.

"Το Μεξικό θα διατηρήσει τη στενή και φιλική διμερή σχέση του με το κράτος του Ισραήλ, όπως αποδείχτηκε και με την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ στη χώρα μας και θα συνεχίσει επίσης να στηρίζει τις ιστορικές διεκδικήσεις του παλαιστινιακού λαού", καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά διαμήνυσε ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ μπορεί να επιλυθεί "μόνο στο πλαίσιο μιας γενικής διευθέτησης της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ