Κ. Σακελλαροπούλου: Σε έναν κόσμο ρευστό, η πατρίδα μας αντιμετωπίζει ποικίλους κινδύνους

Κ. Σακελλαροπούλου: Σε έναν κόσμο ρευστό, η πατρίδα μας αντιμετωπίζει ποικίλους κινδύνους

Σε έναν κόσμο ρευστό, η πατρίδα μας αντιμετωπίζει ποικίλους κινδύνους, είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ επεσήμανε ότι «καλούμαστε σε απόλυτη προτεραιότητα να αντιμετωπίσουμε την πρόσφατη πανδημία του κορονοϊού».

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στις γυναίκες, λέγοντας πως «ελπίζω η εκλογή για πρώτη φορά μιας γυναίκας ως ΠτΔ να βελτιώσει τη θέση της γυναίκας γενικά. Είναι καιρός οι γυναίκες να κατανοήσουν ότι μπορούν να φτάσουν όπου θελήσουν χωρίς να είναι εμπόδιο το ότι απλώς γεννήθηκαν γυναίκες». 

Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορκίστηκε με τα μέτρα προστασίας της Βουλής από τον κορονοϊό να είναι αυξημένα και προχώρησε στην κατάθεση στεφάνου στον άγνωστο στρατιώτη και πάει προς το Προεδρικό Μέγαρο. 

Εντός της Ολομέλειας βρέθηκαν μόλις 48 βουλευτές και υπουργοί ενώ στους διαδρόμους της Βουλής έχει σχεδόν απαγορευτεί η κίνηση. Ειδικότερα, στα υπουργικά έδρανα βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Χρ. Σταϊκούρας, η Λ. Μενδώνη, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, η Νίκη Κεραμέως, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κ. Τσιάρας, ο Κ. Χατζηδάκης και ο Ν. Δένδιας. Μάλιστα, τόσο οι υπουργοί όσο και οι βουλευτές κάθονται αραιά, έχοντας αφήσει απόσταση ένα έδρανο, μια απόσταση δηλαδή ασφαλείας ανάμεσά τους. Εξάλλου ένας από πιο ενδεικτικά ενσταντανέ ήταν η συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον αντιπρόεδρο της Βουλής, όταν ο Ν. Κακλαμάνης έσπευσε να τον χαιρετίσει με τον πρωθυπουργό να του υπενθυμίζει ότι λόγω του κορονοϊού δεν θα γίνουν οι (συνηθισμένες) χειραψίες. 

Η κ. Σακελλαροπούλου είναι το 8ο πρόσωπο από τη μεταπολίτευση που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, διαδεχόμενη τους Μιχ. Στασινόπουλο (1974-1975), Κων. Τσάτσο (1975-1980), Κων. Καραμανλή (1980-1985 και 1990-1995), Χρ. Σαρτζετάκη (1985-1990), Κων. Στεφανόπουλο (1995-2005), Κάρ. Παπούλια (2005-2015) και τον Πρ. Παυλόπουλο (2015-2020). Είναι επίσης η τρίτη με θητεία στο δικαστικό σώμα, μετά τους Μιχ. Στασινόπουλο (εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας) και τον Χρ. Σαρτζετάκη (Αρεοπαγίτης).

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, και όσο η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέμενε - με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής - τους προσκεκλημένους να μεταβούν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η αισιοδοξία είναι γένους θηλυκού», ενώ ο κ. Τασούλας συμπλήρωσε: «....εκπέμπεται σήμερα και είναι βάσιμη».

Υπενθυμίζεται πως η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), προτάθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2020, από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και στις 22 Ιανουαρίου 2020 εξελέγη από την Βουλή των Ελλήνων με 261 ψήφους (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ,ΚΙΝΑΛ), αποτελώντας την πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.