Κ. Ρέγκλινγκ: Από 1 έως 3 χρόνια θα χρειαστεί μια έκδοση «κορωνο-ομολόγου»

Κ. Ρέγκλινγκ: Από 1 έως 3 χρόνια θα χρειαστεί μια έκδοση «κορωνο-ομολόγου»

Θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να στηθεί ένας νέος μηχανισμός που θα εκδώσει τα «κορωνο-ομόλογα», υποστήριξε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Financial Times, θέτοντας ως χρονικό ορίζοντα 1 έως 3 χρόνια και τονίζοντας ότι οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη λύση θα πρέπει να έρθει από τους υφιστάμενους μηχανισμούς.

«Θα πάρει ένα, δυο ή τρία χρόνια και τα κράτη - μέλη θα πρέπει να βρουν κεφάλαιο ή εγγυήσεις ή να δώσουν μελλοντικά έσοδα», υποστηρίζει. «Δεν μπορείς να δημιουργήσεις ομόλογα από το τίποτα».

Παράλληλα ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η χρήση της πιστωτικής γραμμής του ESM, της ECCL δεν θα πλήξει τη θέση μιας χώρας στις διεθνείς αγορές, διότι ότι η ύπαρξη ανάλογων γραμμών του ΔΝΤ τείνει να καθησυχάζει τις αγορές.

Με φόντο τα παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών της Κολωνίας IW με σχετική του μελέτη υποστήριξε ότι η έκδοση ευρωομολόγων με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού αποτελεί την καλύτερη λύση τόσο για τις οικονομίες της ηπείρου όσο και για το μέλλον της Ευρωπαϊκής συνοχής.

AP Photo/Yorgos Karahalis