Κ. Γκιουλέκας: Η Ελλάδα περιμένει έμπρακτη αλληλεγγύη από την Ευρώπη

Κ. Γκιουλέκας: Η Ελλάδα περιμένει έμπρακτη αλληλεγγύη από την Ευρώπη
Eurokinissi

«Η Ελλάδα περιμένει από την Ευρώπη στο προσεχές Συμβούλιο Κορυφής να επιδείξει έμπρακτη αλληλεγγύη και να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Κώστας Γκιουλέκας, σε συνομιλία που είχε μέσω τηλεδιάσκεψης με τoν Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Πατρίκ Μεζονάβ.

Ο κ. Γκιουλέκας συζήτησε με τον Γάλλο Πρέσβη τις «συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας και τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο σε μια περιοχή που εκτείνεται από τη Λιβύη μέχρι το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Εστίασε στην κατάφορη παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και στην ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την Τουρκία με την έκδοση συνεχών παράνομων Navtex και με τις σεισμογραφικές έρευνες που διεξάγει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

«Η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας προκαλεί αγανάκτηση στον φιλήσυχο και φιλειρηνικό ελληνικό λαό», είπε επίσης ο κ. Γκιουλέκας και αναφέρθηκε στην «ανεπιτυχή ιδιότυπη εισβολή που επιχείρησε η Τουρκία στα ελληνικά και ευρωπαϊκά χερσαία σύνορα στον Έβρο, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τους πρόσφυγες για να αποκομίσει οφέλη από την Ε.Ε.».

Ο Έλληνας βουλευτής σημείωσε πως η Ελλάδα περιμένει από την Ευρώπη στο προσεχές Συμβούλιο Κορυφής να επιδείξει έμπρακτη αλληλεγγύη και να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, προκειμένου ο Τούρκος Πρόεδρος να αντιληφθεί ότι πρέπει να σέβεται τους κανόνες και τις αξίες της ευρωπαϊκής οικογένειας στην οποία, όπως δηλώνει, θέλει να γίνει μέλος. Τέλος, ο κ. Γκιουλέκας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία και ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρέσβη για την έμπρακτη συμπαράσταση της χώρας του στην Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Ο κ. Μεζονάβ επιβεβαίωσε τις εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι αυτές θα συνεχιστούν και θα ενδυναμωθούν. Συμφώνησε με τον κ. Γκιουλέκα σχετικά με την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και πρόσθεσε πως ο Γάλλος Πρόεδρος στηρίζει απόλυτα τις ελληνικές θέσεις για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και εργάζεται συνεχώς προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Γάλλος Πρέσβης εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι ηγέτες που είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην επιβολή κυρώσεων θα αλλάξουν γνώμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ