ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1952η
Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

Κ. Χατζηδάκης: Παράταση των επιδομάτων ανεργίας που λήγουν κατά 2 μήνες

Κ. Χατζηδάκης: Παράταση των επιδομάτων ανεργίας που λήγουν κατά 2 μήνες

Την παράταση όλων των επιδομάτων ανεργίας, τα οποία λήγουν, για άλλους δύο μήνες προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ενώ πρόσθεσε ότι σήμερα θα υπάρξουν πρόσθετες ανακοινώσεις για νέες ενισχύσεις, περιλαμβανομένων και των επιδομάτων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται το μέτρο της αναστολής εργασίας και να δίνονται τα 534 ευρώ στους εργαζόμενους, με τον όρο να μην απολύονται οι εργαζόμενοι. Δηλαδή, «ότι ίσχυε μέχρι τώρα, συνεχίζει να ισχύει» είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπενθύμισε ότι, από την 1η Φεβρουαρίου, οι δηλώσεις των αναστολών των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων προαναγγέλλονται.

Τόνισε ότι οι ενισχύσεις που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση ξεπερνούν το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι μόνο από το υπουργείο Εργασίας έχουν δοθεί έως τώρα 3,5 δισ. ευρώ, σε εργαζόμενους και ανέργους.

Ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα της πανδημίας

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι στόχος είναι η μετάβαση στην επόμενη μέρα της πανδημίας να γίνει ομαλά. Όπως είπε, καταρτίζεται ήδη ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών και το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται την προετοιμασία μιας μελέτης για την απασχόληση, την αγορά εργασίας και συνολικά για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι θα δοθεί έμφαση στα θέματα των επιδοτούμενων πολιτικών απασχόλησης και στα θέματα κατάρτισης και επανακατάρτισης. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα κονδύλια που έχουμε στη διάθεσή μας και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον καλύτερο τρόπο» συμπλήρωσε.

Ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι στη βιομηχανία οι επιπτώσεις δε θα είναι σημαντικές, ενώ δήλωσε ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε δύο κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα που είναι ο τουρισμός - επισιτισμός και το λιανεμπόριο. «Θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους κοινοτικούς πόρους και, κυρίως, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, εστιάζοντας στις πολιτικές της επιδοτούμενης απασχόλησης και στα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης και δίνοντας έμφαση σε προγράμματα για ψηφιακές δεξιότητες» εξήγησε ο υπουργός.

Για τις εκκρεμείς συντάξεις

Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι, το 2020, ο ρυθμός απονομής των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αυξήθηκε κατά 31% σε σχέση με το 2019 και ξεκίνησε τμηματικά η καταβολή των νέων συντάξεων ψηφιακά, μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ. Όμως, όπως είπε, «την ίδια στιγμή, εκκρεμούν 155.000 κύριες συντάξεις, ένας μικρότερος αριθμός επικουρικών συντάξεων και παράλληλες συντάξεις. Έχουμε ήδη ανακοινώσει ένα μέτρο ανακούφισης. Θα καταθέσουμε τροπολογία στη Βουλή, για να δοθεί ένας αριθμός εθνικών συντάξεων, αλλά και αναδρομικά από τότε που έχει υποβληθεί η αίτηση συνταξιοδότησης. Θα λειτουργήσουμε με μέθοδο, με σύστημα και με έναν σύγχρονο τρόπο, αξιοποιώντας και υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα» σημείωσε.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης της εξυπηρέτησης και της ενημέρωσης του κοινού. Για τον σκοπό αυτό, όπως υπογράμμισε, θα αναβαθμιστούν οι ιστοσελίδες του υπουργείου, των Οργανισμών και τα τηλεφωνικά κέντρα, ενώ και τα ΚΕΠ θα συμμετέχουν στην ενημέρωση των πολιτών.