Κ. Χατζηδάκης: Μέχρι το Πάσχα οι προκαταβολές συντάξεων - Κατατέθηκαν 30.000 αιτήσεις

Κ. Χατζηδάκης: Μέχρι το Πάσχα οι προκαταβολές συντάξεων - Κατατέθηκαν 30.000 αιτήσεις

Να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για την προκαταβολή σύνταξης μέχρι τις 31 Μάρτιου κάλεσε τους δικαιούχους της  προκαταβολή σύνταξης ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προσδιορίζοντας τις καταβολές των χρημάτων μέχρι το Πάσχα, ενώ γνωστοποίησε πως μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 30.000 αιτήσεις.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο υπουργός τόνισε ότι για να λυθεί το πρόβλημα με τις συντάξεις, χρειάζεται να ρίξουμε όλα τα όπλα στη μάχη, σημειώνοντας ότι το θέμα δε λύνεται ούτε μόνο με προσλήψεις ή καινούριους υπολογιστές, χρειάζονται παρεμβάσεις.

Δήλωσε ότι - εκτός από την εταιρία που ήδη συνεργάζεται - ο ΕΦΚΑ θα απευθυνθεί και σε άλλες εταιρίες, ενώ θα χρησιμοποιήσουν επίσης τις υπηρεσίες πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών.  Στόχος - είπε- είναι να πάμε στη σταδιακή ψηφιοποίηση και σε κάποιο σημείο ο ΕΦΚΑ να δέχεται μόνο ψηφιακές αιτήσεις. 

Νωρίτερα, μιλώντας στον Θέμα 104,6, ο υπουργός Εργασίας περιέγραψε την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ με τις εκκρεμείς συντάξεις. τονίζοντας πως «έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο πρόβλημα από πλευράς γραφειοκρατίας και πρόκειται ουσιαστικά για την "Kόπρο του Αυγείου"».

Ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά πως «παρόλο που το 2020 εκδόθηκαν 31% παραπάνω συντάξεις σε σχέση με το '19, παρότι έχουν ξεκινήσει οι ψηφιακές συναλλαγές στον ΕΦΚΑ και έχουν γίνει 1,7 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές το '20, έχουμε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις συντάξεις». 
Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης η ρίζα του κακού είναι στην ίδια τη συγχώνευση του ΕΦΚΑ το 2016, «η οποία έγινε φύρδην μίγδην, χωρίς κανένα σχέδιο». 

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες πρέπει να δημιουργηθεί ένα ειδικό σχέδιο για τις συντάξεις ώστε να «ξεμπουκώσει» το σύστημα, το οποίο θα έχει το στοιχείο των υπαλλήλων με συμβάσεις έργου αλλά πρέπει να έχει και πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές.