Johnson & Johnson: Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές φάσης 3 για το εμβόλιο μίας δόσης κατά του Covid-19

Johnson & Johnson: Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές φάσης 3 για το εμβόλιο μίας δόσης κατά του Covid-19

Η Johnson & Johnson ξεκίνησε σήμερα τις τελικές κλινικές δοκιμές με 60.000 άτομα για το εμβόλιο μίας δόσης κατά του Covid-19 που αναπτύσσει και που θα μπορούσε να απλοποιήσει τη διαδικασία διανομής εκατομμυρίων δόσεων σε σύγκριση με τους βασικούς ανταγωνιστές, που απαιτούν δύο δόσεις.

Η εταιρεία αναμένει τα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών έως το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2021, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Τα ανταγωνιστικά εμβόλια που αναπτύσσουν οι εταιρείες Moderna, Pfizer και AstraZeneca, απαιτούν όλα δύο δόσεις, πράγμα που καθιστά πολύ πιο δύσκολη τη χορήγησή τους.

«Τα πλεονεκτήματα ενός εμβολίου μίας δόσης είναι πιθανώς καθοριστικής σημασίας όταν μιλάμε για μαζικό εμβολιασμό και παγκόσμιο έλεγχο επί της πανδημίας» δήλωσε ο δρ. Νταν Μπαρούχ, ερευνητής εμβολίων στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και μέλος της ερευνητικής ομάδας της J&J.

Η φαρμακευτική εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει στις κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ έπειτα από τα θετικά αποτελέσματα που διαπιστώθηκαν κατά τις δοκιμές φάσης Ι/ΙΙ στις ΗΠΑ και στο Βέλγιο.

Έπειτα από τις πρόσφατες εκκλήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τις κλινικές δοκιμές, η J&J θα δώσει στη δημοσιότητα το λεπτομερές πρωτόκολλο των δοκιμών της, ενώ ελπίζει ότι θα έχει τις πρώτες απαντήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου περίπου στο τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου.