Ήττα του Trump στις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα

Ήττα του Trump στις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα

“Η σημερινή νύχτα είναι μία νίκη για τους γενναίους συντηρητικούς στην Αϊόβα, αλλά και σε αυτό το μεγάλο έθνος,” δήλωσε ο 45χρονος Ted Cruz στη διάρκεια της 45λεπτης επινίκιας ομιλίας του. Ενθαρρυμένος από τους ευαγγελιστές ψηφοφόρους, ο Cruz ευχαρίστησε το Θεό. Παράλληλα, τόνισε ότι, σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα, ο προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δε θα εκλεγεί από τα μέσα επικοινωνίας, τη γραφειοκρατία της Ουάσιγκτον ή τα διάφορα λόμπι.

Ο 69χρονος Trump, συνεχάρη τον Cruz, δηλώνοντας ότι ακόμη εκτιμά πως θα εξασφαλίσει το χρήσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. “ Αισθάνομαι τιμή, πραγματική τιμή,” δήλωσε ο Τραμπ στους υποστηριχτές του, ενώ τόνισε πως αναμένει τον επόμενο γύρο των προκριματικών εκλογών, που θα διεξαχθεί την άλλη εβδομάδα, στο Νιου Τζέρσι, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται.

Η 68χρονη Clinton δήλωσε ότι μετά τα αποτελέσματα ανέπνευσε με ανακούφιση, καθώς είχε χάσει στην Αϊόβα, από τον (τότε) Γερουσιαστή Barack Obama, το 2008. Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ συνεχάρη τον Σάντερς, ενώ δεν ανακοίνωσε νίκη, στις δηλώσεις της. “Είναι σπάνιο να έχουμε την ευκαιρία, για έναν πραγματικό ανταγωνισμό ιδεών, όπως έχουμε τώρα,” τόνισε.

Ο 74χρονος Σάντερς τόνισε ότι ο ίδιος και η Κλίντον βρέθηκαν σε “εικονική ισοπαλία,” για να δηλώσει: “ Πριν από εννέα μήνες, ήρθαμε σε αυτήν την όμορφη πολιτεία χωρίς να έχουμε κάποια πολιτική οργάνωση, χωρίς να έχουμε χρήματα, χωρίς να έχουμε αναγνώριση και εξελισσόμαστε στον πιο δυναμικό πολιτικό οργανισμό των ΗΠΑ.”

Στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβα, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ted Cruz νίκησε τον δισεκατομμυριούχο Donald Trump, ενώ οι προεδρικοί υποψήφιοι των Δημοκρατικών Hillary Clinton και Μπέρνι Σάντερς παρέμειναν εγκλωβισμένοι με ελάχιστη διαφορά αποτελέσματος στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ο Cruz, ένας συντηρητικός δικηγόρος από το Τέξας, έλαβε το 28% των ψήφων έναντι του 24%, που εξασφάλισε ο συνυποψήφιος του, Donald Trump. Ο Μάρκο Ρούμπιο, Γερουσιαστής από τη Φλόριντα, εξασφάλισε μια δυναμική παρουσία, με το 23% των ψήφων.

Στους Δημοκρατικούς, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Hillary Clinton και ο συνυποψήφιος της, Μπέρνι Σάντερς κέρδισαν σχεδόν από 50%, με καταμετρημένο το αποτέλεσμα σε ποσοστό 95% των εκλογικών περιφερειών στην Αϊόβα.

Ο πρώην κυβερνήτης του Μέριλαντ, Μάρτιν Ο''Μάλεϊ, απέσυρε την υποψηφιότητά του, καθώς κατέλαβε την τρίτη θέση στο υς Δημοκρατικούς, συγκεντρώνοντας ποσοστό μικρότερο από 1%.

Η νίκη του Cruz και η δυναμική εμφάνιση του Ρούμπιο, προδιαγράφουν μια δύσκολη προεκλογική εκστρατεία για τον Trump, η προεκλογική εκστρατεία του οποίου στιγματίστηκε απο ακραίες δηλώσεις, όπως αυτή για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ