7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Ιταλία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός εκπαιδευτικών;

Ιταλία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός εκπαιδευτικών;
Φωτογραφία αρχείου

Μετά τους υγειονομικούς η Ρώμη εξετάζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και για εκπαιδευτικούς πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Παράλληλα δίνει προνόμια σε εμβολιασμένους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle.

Συγκεκριμένα η ιταλική κυβέρνηση σκέφτεται ήδη τι θα πρέπει να κάνει τον Σεπτέμβριο. Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα για τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Έχει ήδη γίνει μάλιστα σαφές ότι οι μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις τους φορώντας προστατευτικές μάσκες, αλλά το υπουργείο Παιδείας επιμένει ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνον αυτό, καθώς θεωρεί ότι εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Στην περιφέρεια του Μιλάνου, για παράδειγμα, όσοι εργάζονται στα σχολεία, από σήμερα και μέχρι τις 21 Ιουλίου θα μπορούν να έρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα χωρίς ραντεβού. Παράλληλα, από τις 23 Αυγούστου θα εμβολιαστούν, με ειδική εκστρατεία, παιδιά και έφηβοι ηλικίας 12 με 19 ετών.

Μόνο εμβολιασμένοι σε δημόσιες εκδηλώσεις, τραίνα και λεωφορεία

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα στην Ιταλία είναι υποχρεωτικός μόνον ο εμβολιασμός των υγειονομικών. Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς υπάρχει ακόμη η ελπίδα ότι μέσω της πειθούς τα προβλήματα θα μπορέσουν να λυθούν. Εντούτοις, δεν είναι βέβαιο διότι παραμένουν ανεμβολίαστοι περίπου 200.000 δάσκαλοι και καθηγητές. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο γκάλοπ το 60% των εκπαιδευτικών τάσσεται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Εντωμεταξύ η κυβέρνηση Ντράγκι ετοιμάζεται να εγκρίνει, σύμφωνα με ό,τι διαρρέει, πιο αυστηρά μέτρα για την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους. Υπογραμμίζεται ότι η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί την Τρίτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica θα απαιτείται πλήρης εμβολιασμός και "πράσινη κάρτα" για τη συμμετοχή σε δημόσιες εκδηλώσεις, είσοδο σε τραίνα, λεωφορεία και ίσως στους κλειστούς χώρους των καφέ μπαρ και εστιατορίων. Για τους πολίτες που δεν θα συμμορφωθούν στα νέα μέτρα αναμένεται να επιβληθεί πρόστιμο μέχρι 400 ευρώ και στις επιχειρήσεις πενθήμερη υποχρεωτική διακοπή λειτουργίας.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τον γραμματέα της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι κανείς δεν έχει καταλάβει αν και πότε θα εμβολιαστεί. Αρχικά είχε δηλώσει ότι το ραντεβού του ήταν για τα μέσα Ιουνίου. Τώρα όμως παραδέχθηκε ότι δεν έχει εμβολιαστεί και ότι θα το κάνει "όταν έρθει η σειρά του" τον Αύγουστο. O Σαλβίνι, ωστόσο, είναι 48 ετών και θα μπορούσε να έχει ήδη ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο. Αναμένεται να διαπιστωθεί αν πρόκειται για προσχεδιασμένο πολιτικό παιχνίδι ή απλά αν δεν έχει χρόνο λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας, όπως επισημαίνεται στο εν λόγω ρεπορτάζ.