Ισραήλ: Παρουσιάστηκαν στον πρόεδρο της χώρας τα αποτελέσματα των εκλογών - Παραμένει το αδιέξοδο

Ισραήλ: Παρουσιάστηκαν στον πρόεδρο της χώρας τα αποτελέσματα των εκλογών - Παραμένει το αδιέξοδο

Η Κεντρική Επιτροπή Εκλογών (CEC) του Ισραήλ παρουσίασε σήμερα στον Πρόεδρο Ροϊβέν Ρίβλιν τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα μετά την ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας.

Αφού έλαβε τα αποτελέσματα από τον πρόεδρο της CEC και τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου στην επίσημη κατοικία του στην Ιερουσαλήμ, ο Ριβλιν ζήτησε «ασυνήθιστες συνεργασίες» για την επίλυση του εκτεταμένου πολιτικού αδιεξόδου.

Τη Δευτέρα 5 Απριλίου, ο Ρίβλιν θα συναντηθεί με εκπροσώπους όλων των εκλεγμένων κομμάτων προκειμένου να διαπιστώσει σε ποιον θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος θα ανακοινώσει στις 7 Απριλίου σε ποιον πολιτικό αρχηγό θα αναθέσει εντολή με βάση το ποιος εκτιμά ότι έχει τις καλύτερες πιθανότητες να φέρει εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο. 

Υπενθυμίζεται ότι οι τέταρτες κατά σειράν, τα τελευταία δύο χρόνια, εκλογές στο Ισραήλ κατέληξαν σε αδιέξοδο καθώς ούτε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ούτε οι αντίπαλοί του εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα. 

Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για ενδεχομένως πολύμηνες διαπραγματεύσεις, που πολλοί αναλυτές θεωρούν πιθανό να αποτύχουν, οδηγώντας σε νέα αναμέτρηση στο τέλος του καλοκαιριού.

AP Photo/Maya Alleruzzo