Ίσως θα πρέπει να τεθεί ζήτημα απαγόρευσης για τα πανηγύρια
Αλκιβιάδης Βατόπουλος

Ίσως θα πρέπει να τεθεί ζήτημα απαγόρευσης για τα πανηγύρια

Την έντονη ανησυχία του σχετικά με τις εικόνες συνωστισμού που δημιουργήθηκαν σε πανηγύρια και πάρτι σε ολόκληρη την επικράτεια εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζοντας πως ανάλογες εικόνες μπορούν να οδηγήσουν σε φαινόμενα υπερμετάδοσης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης των πανηγυριών όπου κριθεί απαραίτητο.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ σχετικά με την διεξαγωγή αντίστοιχων εκδηλώσεων εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως «έστω αν υπάρχει ένα κρούσμα μπορεί να δημιουργήσει εκατοντάδες κρούσματα. Τα έχουμε ξαναπεί. Ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει αλλά ο ιός δεν ξέρει από αυτά», ενώ παράλληλα ανέφερε πως συγκεντρώσεις όπως στον Αλίαρτο και στο Γουδί μπορεί να αποτελέσουν βόμβα μετάδοσης του ιού! Μάλιστα, σχολίασε πως ίσως πρέπει να τεθεί θέμα απαγόρευσης στα πανηγύρια.

Στη συνέχεια, σχετικά με το αν ο κορονοϊός μεταδίδεται με τον αέρα όπως υποστήριξαν πρόσφατα επιστήμονες, ο κ. Βατόπουλος σχολίασε πως είναι μια επιστημονική συζήτηση που γίνεται για το πόσο μακριά πάνε τα σταγονίδια και πως εξαρτάται και από τις συνθήκες πχ με τον ανεμιστήρα μπορεί να πάνε πολύ μακριά.

Την ίδια ώρα, τόνισε εκ νέου πως πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και να φοράμε μάσκα. «Μπορεί να μην είναι αρεστή αλλά αυτή είναι η κατάσταση και αυτό πρέπει να κάνουμε» ενώ αναφέρθηκε και στη Σερβίας που ήταν μια χώρα που δεν είχε πολλά κρούσματα και μέσα σε 2-3 μέρες παρατηρήθηκε έκρηξη των κρουσμάτων. Σημειώνεται ότι από σήμερα βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου στη χώρα από την Σερβία!

Τέλος, σε σχετική ερώτηση που του έγινε για τις θεωρίες συνωμοσίες κάποιων ανθρώπων σχετικά με τον ιό, ανέφερε πως κάποιοι πιστεύουν στις συνωμοσίες και ότι δεν υπάρχει ο ιός. «Είναι λογικό οι άνθρωποι να μην θέλουν να πιστέψουν ένα κίνδυνο ο οποίος δεν είναι ορατός».

Αναφορικά με το 2ο κύμα κορονοϊού ο ίδιος υπογράμμισε πως δεν είναι δεδομένο ότι θα έχουμε 2ο κύμα κορονοϊού στην Ελλάδα και πως όσο καλύτερα συμπεριφερόμαστε τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα αυτή.