Στους 14 οι νεκροί - Μεγάλες καταστροφές και εκατοντάδες τραυματίες
Σεισμός στην Τουρκία

Στους 14 οι νεκροί - Μεγάλες καταστροφές και εκατοντάδες τραυματίες

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8.55 μ.μ. (τοπική ώρα) της Παρασκευής στην επαρχία Ελαζίγ της ανατολικής Τουρκίας, με τον σεισμό να γίνεται αισθητός σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με το γραφείο Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 10 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Αδάνων, στο Σιβρίτζε, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι είναι νεκροί από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 300, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών, Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, έχουν αναφερθεί έξι νεκροί στη Μαλάτεια και οκτώ στο Ελαζίγ. Δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει ή υποστεί υποστεί σοβαρές ζημιές στην περιοχή, γεγονός που εντείνει τους φόβους για περισσότερα θύματα και εγκλωβισμένους στα συντρίμμια. 

Σωστικά συνεργεία βρίσκονται στην περιοχή με το έργο τους να αναμένεται εξαιρετικά δύσκολο τη νύχτα, αφού ο «χορός» των μετασεισμών συνεχίζεται με δονήσεις που φτάνουν μέχρι και τα 5,4 Ρίχτερ. «Κινητοποιήσαμε τέσσερις ομάδες διασωστών στην περιοχή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρετζέπ Σαλτζί, της τουρκικής Ένωσης Ερευνών και Διάσωσης. «Μάθαμε ότι έχουν πέσει κτίρια, ετοιμαζόμαστε να στείλουμε και άλλες ομάδες, αν χρειαστεί», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η πληγείσα περιοχή είναι απομακρυσμένη, σχετικά όχι πυκνοκατοικημένη, και θα χρειαστεί κάποιος χρόνος προκειμένου οι αρχές να καταγράψουν το πλήρες εύρος των ζημιών.

Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται πανικόβλητοι στους δρόμους, ενώ η θερμοκρασία που καταγράφεται στην περιοχή είναι κοντά στο μηδέν. Κάτοικος του Ελαζίγ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός και τρομακτικός: «Τα έπιπλα έπεσαν πάνω μας. Τρέξαμε γρήγορα έξω».

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε ότι ο σεισμός είναι συμβάν «επιπέδου 3», με βάση το σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται βοήθεια σε πανεθνικό επίπεδο, όχι όμως και αποστολή διεθνούς βοήθειας.

Η δημόσια τηλεόραση ΤΡΤ έδειξε εικόνες στις οποίες αστυνομικοί και διασώστες ερευνούν κτίριο που έχει καταρρεύσει εν μέρει στο Ελαζίγ. Τα τζάμια των παραθύρων έσπασαν και τα μπαλκόνια έπεσαν στο έδαφος. 

Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε γειτονικές χώρες, όπως η Συρία, ο Λίβανος, το Ιράκ και το Ισραήλ, ενώ το σφοδρό χτύπημα του Εγκέλαδου προέρχεται από το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας.

Δείτε βίντεο: