Ισχυρές απώλειες σε GameStop και ασήμι καθώς «υποχωρούν» οι μικροεπενδυτές

Ισχυρές απώλειες σε GameStop και ασήμι καθώς «υποχωρούν» οι μικροεπενδυτές

Ισχυρές απώλειες σημειώνει η μετοχή της GameStop και σήμερα στη Φρανκφούρτη και τις προσυνεδριακές συναλλαγές στις ΗΠΑ, την ώρα που το ασήμι έχει χάσει επίσης την επαφή του με τα υψηλά που κατέγραψε χτες, καθώς η «φρενίτιδα» των μικροεπενδυτών για σορταρισμένους τίτλους δείχνει σημάδια εξασθένισης.

Ειδικότερα, η μετοχή της GameStop στη Φρανκφούρτη υποχωρούσε κατά 30% σήμερα, ενώ σημείωνε πτώση 23% στις προσυνεδριακές συναλλαγές στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, η τιμή του ασημιού, που έγινε χτες αντικείμενο short squeeze και έφτασε σε υψηλό 8 ετών, σήμερα υποχωρεί πάνω από 4% στα 27,66 δολάρια η ουγκιά.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι εξελίξεις αυτές καταδεικνύουν τα όρια της επίδρασης των μικροεπενδυτών στις μεγάλες αγορές. Η φρενίτιδα που καλλιεργήθηκε μέσα από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μοιάζει να φτάνει στο τέλος της, αναφέρει ο αναλυτής Έντουαρντ Μόγια.

Μία ομάδα μικροεπενδυτών αγόρασε μαζικά την μετοχή της GameStop την προηγούμενη εβδομάδα οδηγώντας την σε ενίσχυση περίπου κατά 1.000% και αναγκάζοντας μεγάλα funds να κλείσουν τις θέσεις short αγοράζοντας την μετοχή σε πολύ υψηλές τιμές. Ωστόσο τη Δευτέρα η μετοχή της GameStop υποχώρησε κατά 30,8%, ενώ παρόμοια πορεία ακολουθεί και σήμερα.

Υπνεθυμίζεται ότι η πλατφόρμα ηλεκτρονικών συναλλαγών Robinhood μέσω τις οποίας πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες τέτοιου είδους συναλλαγές, χρειάστηκε να συγκεντρώσει 2,4 δισ. δολάρια επιπλέον, μόλις μερικές μέρες αφού οι επενδυτές είχαν συγκεντρώσει 1 δισ. δολάρια.

Η εμπλοκή των μικροεπενδυτών στις χρηματαγορές έχει αυξηθεί σημαντικά στη διάρκεια του προηγούμενου έτους, καθώς τα lockdowns, η μεταβλητότητα των αγορών και οι επιταγές οικονομικής ενίσχυσης έχουν συμβάλλει συνδυαστικά για να τροφοδοτήσουν αύξηση των επενδύσεων που με τη σειρά της δημιούργησε ένα τεράστιο ράλι στις χρηματαγορές από τον προηγούμενο Μάρτιο.