Ήρθε η περίοδος της μεταβλητότητας για μετοχές, μέταλλα και εμπορεύματα

Ήρθε η περίοδος της μεταβλητότητας για μετοχές, μέταλλα και εμπορεύματα

Εν αρχή ην...  το FACEBOOK ή αλλιώς Μeta Platforms καθώς η μετοχή την Πέμπτη απώλεσε σε μια συνεδρίαση περίπου 200 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της, με πτώση 22%. Ο μηνιαίος αριθμών χρηστών  έμεινε  σχεδόν σταθερός στα 2,91 δισεκατομμύρια κατά το τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς αν και ο συνολικός αριθμός των μηνιαίων ενεργών χρηστών σε όλες μαζί τις θυγατρικές πλατφόρμες (Facebook, Instagram, WhatsApp ) αυξήθηκε κατά 9% σε σχέση με το 2020 φθάνοντας τα 3,59 δισεκατομμύρια. 

Τα κέρδη της Metα μειώθηκαν κατά 8% στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, στα 10,3 δισ. δολάρια σε σχέση με ένα χρόνο πριν και σε συνδυασμό με τις τεράστιες επενδύσεις των 10 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη του metaverse δημιουργήθηκε ένα εκρηκτικό μείγμα για τους επενδυτές  που αποκόμισαν βίαια τα κέρδη τους. Στο παιχνίδι  είναι και οι ανταγωνιστικές πλατφόρμες Τik Tot και Υoutube  και το μέλλον προδιαγράφεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τον κόσμο των ιντερνετικών εταιρειών.

Η κίνηση αυτή  της μετοχής  επιβεβαιώνει όσο τίποτα άλλο  το κοντινό μέλλον, όσον αφορά τις μετοχικές αξίες, τα ομόλογα, τα μέταλλα, τα εμπορεύματα. Σε ένα κόσμο μεταπανδημικό με τις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις, την εκτίναξη των τιμών ενέργειας ,το νέο ρεκόρ επταετίας στο πετρέλαιο, θα κυριαρχήσει η μεταβλητότητα. Μέχρι να βρεθούν τα σημεία ισορροπίας και οι γεωπολιτικές εντάσεις όπως αυτή της Ρωσο-Ουκρανικής διαμάχης αποκτήσουν αίσιο τέλος, οι διακυμάνσεις των τιμών των περιουσιακών στοιχείων θα είναι παρούσες. Θα ζήσουμε με αυτές.

Η ημερήσια ανάλυση του βασιλιά των δεικτών DOW JONES αποτυπώνει το ξεκίνημα της χρονιάς  αλλά και το κλείσιμο του 2021 με την αυξημένη μεταβλητότητα. Από τον Σεπτέμβριο της περασμένης  χρονιάς και εν αναμονή των αποφάσεων σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες, ο δείκτης  κινείται σε ένα  maximum εύρος  της τάξης του 10% με τις 33200 μονάδες να αποτελούν το πολύ ισχυρό οχυρό που θα σηματοδοτήσει την συνέχεια. Εάν και εφόσον το επίπεδο αυτό διασπαστεί καθοδικά , η μεσοπρόθεσμη τάση θα μεταβληθεί σε αρνητική με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ  DOW JONES 

Επιβεβαιώνοντας το ρητό της Wall Street ότι «δεν υπάρχουν δωρεάν γεύματα» , οι traders  πεπεισμένοι ότι τα «εύκολα» χρήματα θα τείνουν να λιγοστεύουν, προέβησαν σε κλείσιμο μοχλευμένων θέσεων τον Ιανουάριο που έφεραν τον DOW από τα ιστορικά υψηλά της 5ης Ιανουαρίου, στα επίπεδα της  διακεκαυμένης ζώνης των 33200 μονάδων σε 12 συνεδριάσεις. Απ' όπου ξεκίνησε τεχνική αντίδραση με stop στην αντίδραση των 35630 μονάδων και προσπάθεια διακράτησης του απλού κινητού μέσου των 200 ημερών. 

Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑΣ ( VOLATILITY INDEX –VIX)

Ο κατ' εξοχήν  δείκτης μεταβλητότητας –φόβου  VIX, που υπολογίζεται από τις επί μέρους μεταβλητότητες ενός μεγάλου αριθμού options του δείκτη S&P-500  και  διαπραγματεύεται στο CBOE (Chicago Board Options Exchange), φαίνεται να προσπαθεί την εκπόρθηση των 31 μονάδων που επισημαίνουμε στο εβδομαδιαίο γράφημα.  Καθώς η κίνησή του αντικατοπτρίζει  έντονη μεταβλητότητα, εάν το επιτύχει και με τελευταίο οχυρό τις 38,5 μονάδες, οι ανησυχίες για όλα τα προβλήματα της τρέχουσας περιόδου ,  θα αποτυπωθούν στις μετοχικές αξίες, καθώς η «ασφάλεια» των 15-16 μονάδων με τις μετοχές να τρέχουν θα έχει απομακρυνθεί σημαντικά.

VIX – ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

Οι φόβοι ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία αυξάνονται εδώ και εβδομάδες, συμβάλλοντας στην  μεταβλητότητα της πρόσφατης  χρηματιστηριακής αγοράς . 

Η Ρωσία είναι κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου. Οι τιμές του αργού brent και του αργού West Texas Intermediate πρόσφατα ανέβηκαν σε υψηλά επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τον Οκτώβριο του 2014, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για πόλεμο. 

Είναι σαφές ότι  οι διαταραχές στον εφοδιασμό πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε μια εποχή που το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης στην αγορά είναι ήδη περιορισμένο, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολύ υψηλότερες τιμές βραχυπρόθεσμα και να διαταράξουν την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.  Το ίδιο συμβαίνει και στο φυσικό αέριο οι τιμές του οποίου στην Ολλανδία έχουν σταθεροποιηθεί στα 85-90  ευρώ ανά μεγαβατώρα μετά το απόλυτο υψηλό του περασμένου Δεκεμβρίου (180€ / Μwh).

Εν τω μεταξύ, τα μέταλλα του ομίλου πλατίνας, κυρίως το παλλάδιο, είναι έτοιμα να επωφεληθούν από τις γεωπολιτικές εντάσεις, ανέφερε η HSBC.

"Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παλλαδίου στον κόσμο και δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πλατίνας, και ακόμα και μια μικρή πιθανότητα εμπορικών διακοπών είναι bullish", ανέφερε ο Τζέιμς Στιλ, επικεφαλής αναλυτής πολύτιμων μετάλλων στην HSBC, σε σημείωμά του την προηγούμενη εβδομάδα.

 Στα σιτηρά οι δυο σε διαμάχη  χώρες Ρωσία και Ουκρανία, αποτελούν τον πρώτο και τον τέταρτο εξαγωγέα σιταριού με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση εμπλοκής για το προϊόν και την αύξηση της τιμής του για την παγκόσμια διατροφική αλυσίδα. 

Στην μεταβλητότητα που  πρέπει να… συνηθίσουμε, πρωτεύοντα ρόλο θα έχουν και τα κρυπτονομίσματα. Η κεφαλαιοποίηση όλων των κρυπτονομισμάτων ξεπέρασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021, καθώς το Bitcoin και το Ethereum  που άγγιξε τα 4.850 δολάρια εκτινάχθηκαν σε νέα ρεκόρ, αλλά παρουσίασαν και έντονη μεταβλητότητα. 

Εν κατακλείδι,  από τη μια μεριά ο συνδυασμός  των γεωπολιτικών εντάσεων, της μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών, το ενεργειακό κόστος, εντείνουν τις ανησυχίες για τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά από την άλλη  ειδικότερα όσον αφορά την Ευρώπη, η χρήση κεφαλαίων του Tαμείου Ανάκαμψης, η καταναλωτική ζήτηση και   η ενδεχόμενη αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία είναι πιθανόν να την οδηγήσει  σε μια ανάπτυξη πέριξ του 4% δημιουργώντας αυτό ακριβώς το μείγμα της έντονης μεταβλητότητας.

Το επόμενο διάστημα, θα ζήσουμε με αυτήν!