ΗΡΩΝ: Οι πέντε αλλαγές στην αγορά ενέργειας και τα success stories καινοτομίας και στρατηγικών συνεργασιών

ΗΡΩΝ: Οι πέντε αλλαγές στην αγορά ενέργειας και τα success stories καινοτομίας και στρατηγικών συνεργασιών

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι τεκτονικές αλλαγές που δρομολογούνται στην εγχώρια και διεθνή αγορά ενέργειας με κύριους στόχους την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αειφόρο ανάπτυξη.

Το ευρωπαϊκό Green Deal και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα μέσα από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) θα καθορίζουν την καθημερινότητα των πολιτών για τα επόμενα 20 χρόνια. Το ΕΣΕΚ δεσμεύει τη χώρα μας ώστε μέχρι το 2030 οι εκπομπές αέριων ρύπων να έχουν μειωθεί κατά 40% σε σχέση με το 1990. Για να συμβεί αυτό, έχει τεθεί μεταξύ άλλων ο επόμενος στόχος που είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να αποτελούν το 35% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας. Ως εκ τούτου οι ΑΠΕ σε 10 χρόνια θα παράγουν περίπου το 65% της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι πέντε αλλαγές

Η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο αυτό, δρομολογεί παρεμβάσεις που θα επιταχύνουν τη διείσδυση των ΑΠΕ, για την παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται για:

  1. Την απολιγνιτοποίηση με το κλείσιμο όλων των ρυπογόνων λιγνιτικών σταθμών έως το 2028 και την πλειοψηφία τους το 2023,
  2. Την καθιέρωση της ηλεκτροκίνησης στις οδικές μεταφορές με στόχο το 2030 να κυκλοφορούν 275.000 ηλεκτρικά οχήματα.
  3. Τη λειτουργία του Target Model με την αύξηση της ευελιξίας της αγοράς ενέργειας.
  4. Την ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από την αντικατάσταση των παλιών ρολογιών με «έξυπνα» συστήματα μέτρησης και διαχείρισης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ενεργοί πελάτες»

Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. με την κοινοτική οδηγία 944/2019 δίνει δυναμικό ρόλο στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας κάνοντας τους συμμέτοχους στην ενεργειακή μετάβαση αλλά και δίνοντας τους χρήσιμα εργαλεία για την αξιοποίηση του ηλεκτρισμού προς όφελός τους. Καθιερώνονται οι «ενεργοί πελάτες» («prosumers”), δηλαδή οι καταναλωτές που θα μπορούν να πωλούν ηλεκτρική ενέργεια από αυτοπαραγωγή, η δυναμική τιμολόγηση αλλά και η σωρευτική εκπροσώπηση.

Επίσης στη χώρα μας αρχίζουν σιγά, σιγά να καθιερώνονται και οι διμερείς «πράσινες» συμβάσεις προμήθειας ενέργειας (PPAs) που παρέχουν στους πελάτες επάρκεια και ασφάλεια εφοδιασμού από καθαρές μορφές ενέργειας.

Με δεδομένες τις προαναφερόμενες εξελίξεις στο δρόμο για την ενεργειακή μετάβαση γίνεται πια αντιληπτό ότι η προμήθεια του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας εξελίσσεται από μια υπηρεσία κοινής ωφέλειας σε ένα έξυπνο προϊόν, του οποίου η σωστή διαχείριση μεταβάλει το κόστος απόκτησής του!

Συνεπώς, η επιλογή ενός αξιόπιστου προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές είναι μείζονος σημασίας.

Επιπλέον, οι προμηθευτές θα πρέπει να διακρίνονται για την καινοτομία και την ευελιξία τους ώστε να προσαρμόζονται στις μεγάλες αλλαγές και να ανταποκρίνονται φυσικά τις απαιτήσεις των πελατών τους. Η καινοτομία συνοδεύεται και από τις ισχυρές συμμαχίες και στρατηγικές συνεργασίες, οι οποίες καλύπτουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ενεργειακές ανάγκες των καταναλωτών.

Η καινοτομία

Ο ΗΡΩΝ, ο κορυφαίος όμιλος παραγωγής και προμήθειας ενέργειας που απαριθμεί σήμερα περισσότερους από 245.000 πελάτες, πρωταγωνιστεί και καινοτομεί στην ενεργειακή μετάβαση.

Άλλωστε ήταν ο πρώτος ιδιώτης παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα όταν πριν από περίπου 17 χρόνια, το 2004 επένδυσε στην απελευθέρωση της αγοράς με την κατασκευή του πρώτου ιδιωτικού θερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο ενώ το 2010 κατασκεύασε και λειτούργησε τον δεύτερο θερμικό σταθμό του. Έτσι σήμερα διαθέτει δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο συνολικής ισχύος 582 MW στη Θήβα, προσελκύοντας και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη μεγάλων επενδυτών, όπως της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της ENGIE και της Qatar Petroleum.

Ο ΗΡΩΝ καινοτομεί όλα τα χρόνια της δραστηριότητας του στην εγχώρια αγορά ενέργειας μέσα από τα προγράμματα και τις υπηρεσίες που παρέχει στους πελάτες – καταναλωτές. Ήταν ο πρώτος προμηθευτής που καθιέρωσε τη νυχτερινή τιμολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας για όλο το 24ωρο.

Επίσης είναι η πρώτη εταιρεία ενέργειας που εισήγαγε τις υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης.

Το «ΕΝ.Α»

Ο ΗΡΩΝ και τώρα καινοτομεί με τη δημιουργία του προγράμματος «ΕΝεργειακή Ανεξαρτησία – ΕΝ.Α»

Πρόκειται για το νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα του ομίλου ΗΡΩΝ σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Αποτελεί τη λύση για κάθε σπίτι και κάθε επιχείρηση που θέλει να αποκτήσει ενεργειακή ανεξαρτησία, καλύπτοντας τις ενεργειακές τους ανάγκες με ηλεκτρικό ρεύμα από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα χωρίς να χρειάζεται η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων σε στέγες και ταράτσες. Την ίδια στιγμή οικιακοί καταναλωτές και επιχειρήσεις εξασφαλίζουν με το πρόγραμμα αυτό σημαντικό οικονομικό όφελος. Κάθε πελάτης του ΗΡΩΝΑ μπορεί να συμμετέχει στο ΕΝ.Α με ένα αρχικό τίμημα της επιλογής του – με «κατώφλι» τα 100 ευρώ- το οποίο του «αποδίδει» περίπου 8,5%, με τις σημερινές τιμές ενέργειας. Η συγκεκριμένη «απόδοση» μεταφράζεται σε έκπτωση στο κόστος ρεύματος στον λογαριασμό του. Ανάλογα με το ποσό της συμμετοχής του, ο καταναλωτής - πελάτης ΗΡΩΝ έχει την ευκαιρία να μειώσει δραστικά το κόστος του ρεύματός του, έως και να το μηδενίσει. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί εδώ, με απλό τρόπο να υπολογίσει το οικονομικό όφελος που αποκομίζει ή το ποσό που χρειάζεται να «επενδύσει» για να μηδενίσει το κόστος του ρεύματός του.

Το πρόγραμμα προσφέρει αρκετά μεγάλο επίπεδο ευελιξίας, καθώς, αφενός, το ποσό της συμμετοχής μπορεί να «κτισθεί» σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια, δε χρειάζεται δηλαδή να κατατεθεί εφάπαξ (η ελάχιστη αρχική συμμετοχή είναι 100€), και, αφετέρου, το ΕΝ.Α συνδέεται με τον ΑΦΜ κάθε πελάτη, γεγονός που του επιτρέπει να το μεταφέρει σε άλλο ακίνητο σε περίπτωση μετακόμισης, να το μεταβιβάσει σε άλλον καταναλωτή – πελάτη ΗΡΩΝ, ακόμη και να το κληροδοτήσει. Αξίζει δε να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι ο κάθε καταναλωτής - πελάτης ΗΡΩΝ μπορεί να αποδεσμευτεί οποτεδήποτε θελήσει από το πρόγραμμα, χωρίς κανένα κόστος ή «ποινή»!

Επιπλέον, το πρόγραμμα λειτουργεί με όρους διαφάνειας στην παραγωγή ενέργειας, καθώς κανείς μπορεί να ελέγχει την παραγωγή των σταθμών ΑΠΕ από τους οποίους «παράγει» την ενέργεια που καταναλώνει.

Η ηλεκτροκίνηση

Ο ΗΡΩΝ επίσης από το 2018 πρωτοπορεί με τις υπηρεσίες Car Sharing και EcoMove στην ηλεκτροκίνηση.

Πρόσφατα, ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τη LEROY MERLIN, μέσα από την οποία ο Όμιλος εταιρειών ενέργειας ΗΡΩΝ εγκατέστησε ηλεκτρικούς ταχυφορτιστές (EVBox Business Line) της ENGIE σε 12 σημεία έξι καταστημάτων της αλυσίδας. Οι πελάτες της LEROY MERLIN μπορούν να φορτίζουν δωρεάν τα οχήματα τους κατά την ώρα λειτουργίας των καταστημάτων της.

Ο ΗΡΩΝ ήταν επίσης η πρώτη εταιρεία ενέργειας, που αμέσως μετά τη θέσπιση του νομικού πλαισίου για την ηλεκτροκίνηση, το καλοκαίρι του 2020, ανακοίνωσε τη σειρά προγραμμάτων ηλεκτρικής ενέργειας. Μπορείτε να δείτε τα προγράμματα ηλεκτροκίνησης για οικιακούς καταναλωτές εδώ και τα αντίστοιχα για τις επιχειρήσεις εδώ.

Οι πελάτες των προγραμμάτων συμμετέχουν στην προστασία του περιβάλλοντος αφού ο ΗΡΩΝ τους παρέχει:

  • Ηλεκτρονική λήψη του Λογαριασμού για εξοικονόμηση χαρτιού
  • Πράσινο Πιστοποιητικό με το οποίο θα βεβαιώνεται, ότι η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν έχει παραχθεί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επίσης, κάθε χρόνο ο ΗΡΩΝ θα αναλαμβάνει το κόστος αγοράς και φύτευσης ενός δένδρου για κάθε πελάτη στα πλαίσια προγράμματος δενδροφυτεύσεων.