Ιρανός ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ προτιμούν το πετρέλαιο από την ειρήνη στη Μ. Ανατολή

Ιρανός ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ προτιμούν το πετρέλαιο από την ειρήνη στη Μ. Ανατολή

Τη θέση ότι οι ΗΠΑ προτιμούν το πετρέλαιο έναντι της ειρήνης στη Μέση Ανατολή εξέφρασε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ μέσω ανάρτησής του στο Twitter.

Ο Ιρανός Υπουργός καυτηρίασε το αποτέλεσμα του πολέμου στην Υεμένη κατηγορώντας για τις ανθρώπινες απώλειες τις ΗΠΑ και αμφισβήτησε τα σχέδια της Ουάσινγκτον για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού για «μια ειρηνική επίλυση» της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Τελος αντέτεινε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Τεχεράνη προς αυτή την κατεύθυνση.

«Συνασπισμός για την ειρηνική επίλυση;», διερωτήθηκε ο Ζαρίφ σε ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία παρουσίασε τις οκτώ διπλωματικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Ιράν από το 1985 και μετά, περιλαμβανομένου ενός ειρηνευτικού σχεδίου για την Υεμένη το 2015 και μιας συμφωνίας μη επίθεσης για την περιοχή του Κόλπου, την οποία πρότεινε νωρίτερα φέτος.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι πρόκειται να συστήσουν έναν συνασπισμό για να αντιμετωπίσει τις απειλές από το Ιράν, μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να σχηματίσουν «έναν συνασπισμό που θα έχει στόχο την επίτευξη ειρήνης και μιας ειρηνικής επίλυσης».

Σε άλλη του ανάρτηση στο Twitter ο Ζαρίφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θεωρούν πιο σημαντικό το πετρέλαιο από τους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή.