Ιράν: Αίρεται το εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί από τον ΟΗΕ προ 13 ετών

Ιράν: Αίρεται το εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί από τον ΟΗΕ προ 13 ετών

Το Ιράν ανακοίνωσε την άρση του εμπάργκο όπλων που του είχε επιβληθεί πριν 13 έτη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο στην Τεχεράνη να προμηθεύεται χωρίς κυρώσεις όπλα από οπουδήποτε επιθυμεί.

"Από σήμερα, όλοι οι περιορισμοί στη μεταφορά των όπλων, οι σχετιζόμενες δραστηριότητες και οι οικονομικές υπηρεσίες προς και από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και όλες οι απαγορεύσεις που αφορούν την είσοδο ή τη μεταφορά μέσω εδαφών των μόνιμων μελών των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες είχαν επιβληθεί σε αριθμό Ιρανών πολιτών και αξιωματικών του στρατού, τερματίζονται αυτόματα" αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως επισημαίνει η Τεχεράνη, πλέον έχει τη δυνατότητα νέας αμυντικής πολιτικής που θα βασίζεται στις δικές της αποφάσεις.

"Επομένως, από σήμερα, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν μπορεί να προμηθευτεί αναγκαία όπλα και εξοπλισμό από οποιαδήποτε πηγή χωρίς νομικούς περιορισμούς και να βασίζεται αποκλειστικά στις δικές της αμυντικές ανάγκες και θα μπορεί επίσης να εξάγει αμυντικούς εξοπλισμούς βάσει των πολιτικών της" επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε τον Αύγουστο την αμερικανική πρόταση να παραταθεί το εμπάργκο όπλων στο Ιράν.

Η ψηφοφορία για την πρόταση ανανέωσης του 13 ετών εμπάργκο όπλων για το Ιράν είχε προετοιμαστεί επί μήνες, ωστόσο ούτε οι χώρες της Ε.Ε, ούτε η Ρωσία ή άλλες χώρες δεν την στήριξαν, προκαλώντας την οργή των ΗΠΑ, οι οποίες ενδέχεται να προχωρήσουν κατά μόνας σε νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. 

Σύμφωνα με το Ιράν, υπέρ της αμερικανικής πρότασης ψήφισε μόνο η Δομινικανή Δημοκρατία. Δύο χώρες το καταψήφισαν και οι υπόλοιπες 11 απείχαν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, είχε σημειώσει με ανακοίνωση του ότι "Η άρση του εμπάργκο όπλων στο Ιράν, ανοίγει τον δρόμο για τον κορυφαίο στον κόσμο κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας να αγοράζει και να πουλά συμβατικά όπλα χωρίς ειδικούς περιορισμούς από τον ΟΗΕ για πρώτη φορά σε μία δεκαετία".

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τους φίλους μας στην περιοχή, οι οποίοι ανέμεναν περισσότερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι το τρομοκρατικό θεοκρατικό καθεστώς δεν θα είναι ελεύθερο να αγοράσει και να πουλήσει όπλα που απειλούν την καρδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και ακόμη παραπέρα", είχε αναφέρει ο Μάικ Πομπέο μετά την ψηφοφορία.