8ος χρόνος, ημέρα 2277η
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022

Ιράκ: Η επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού έγινε με τρία drones - Ιράν και Σαουδική Αραβία καταδικάζουν

Ιράκ: Η επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού έγινε με τρία drones - Ιράν και Σαουδική Αραβία καταδικάζουν
Iraqi Prime Minister Media Office, via AP

Η απόπειρα δολοφονίας του ιρακινού πρωθυπουργού σήμερα στη Βαγδάτη πραγματοποιήθηκε με «τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα δύο από τα οποία καταρρίφθηκαν» από τη φρουρά του Μουσταφά αλ-Καντίμι, όπως έγινε γνωστό από δύο πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας.

Τα τρία αεροσκάφη «απογειώθηκαν από τοποθεσία κοντά στη γέφυρα της Δημοκρατίας», στην ανατολική όχθη του ποταμού Τίγρη. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη Πράσινη Ζώνη, στη δυτική όχθη, όπου βρίσκεται η κατοικία του πρωθυπουργού, δήλωσε η μία από τις πηγές αυτές.

«Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν» εν πτήσει, όπως διευκρίνισε ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Το τρίτο μπόρεσε να πλήξει με το φορτίο του την κατοικία, τραυματίζοντας δύο σωματοφύλακες του Καντίμι, ο οποίος διέφυγε ο ίδιος σώος.

Η πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας δήλωσε πως οι αμυντικές συστοιχίες C-RAM της αμερικανικής πρεσβείας, που βρίσκεται επίσης στην Πράσινη Ζώνη, «δεν ανέλαβαν δράση», χωρίς να μπορεί να εξηγήσει το γιατί.

Σημειώνεται ότι ο κορυφαίος αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράν, ο Αλί Σαμχανί, καταδίκασε την επίθεση εναντίον του Καντίμι χαρακτηρίζοντάς τη «νέα ανατρεπτική ενέργεια».

«Η απόπειρα ... είναι μια νέα ανατρεπτική ενέργεια που η προέλευσή της πρέπει να ιχνηλατηθεί μέχρι τις ξένες δεξαμενές εγκεφάλων», έγραψε ο Σαμχάνι στο Twitter χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε επίσης πως το βασίλειο καταδικάζει την επίθεση εναντίον του Καντίμι, χαρακτηρίζοντάς τη «δειλή τρομοκρατική ενέργεια», μετέδωσε το σαουδαραβικής ιδιοκτησίας τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Αραμπίγια.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Εξάλλου, ένας αξιωματούχος της ασφάλειας της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης Κατάεμπ Χεζμπολάχ στο Ιράκ απέρριψε τις εικασίες ότι ιρακινές οργανώσεις βρίσκονται πίσω από την επίθεση εναντίον του Καντίμι.

«Σύμφωνα με τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες μας, κανένας στο Ιράκ δεν επιθυμεί να σπαταλήσει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο σπίτι ενός πρώην πρωθυπουργου», ανέφερε μέσω του Telegram ο Αμπού Άλι Αλ-Ασκάρι.

Υπενθυμίζεται ότι η Κατάεμπ Χεζμπολάχ και άλλες ιρακινές πολιτοφυλακές, που υποστηρίζονται από το Ιράν, είναι μεταξύ των οργανώσεων που είναι εχθρικές προς τον Καντίμι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ