ΗΠΑ : Οι επιδρομές της δυτικής συμμαχίας επικεντρώνονται στα πετρελαϊκά αποθέματα του ΙΚ

ΗΠΑ : Οι επιδρομές της δυτικής συμμαχίας επικεντρώνονται στα πετρελαϊκά αποθέματα του ΙΚ

Οι αεροπορικές επιθέσεις της δυτικής συμμαχίας (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) έχουν επιφέρει "σημαντική ζημιά" στην δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου και της συμμαχίας, συνταγματάρχης Στίβεν Γουόρεν.

Οι πρόσφατες επιδρομές που αποτελούν μέρος της αεροπορικής εκστρατείας –με την κωδική ονομασία "Τσουνάμι 2"– επικεντρώθηκαν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή Ντέιρ αλ Ζορ, που εκτιμάται ότι χορηγεί τα 2/3 των πετρελαϊκών αποθεμάτων του ΙΚ, ανέφερε ο Γουόρεν στην συνέντευξη Τύπου.

"Πιστεύουμε ότι αποκόπτοντας τον πετρελαϊκό εφοδιασμό της οργάνωσης, μπορούμε να επισπεύσουμε την καταστροφή της", επιχειρηματολόγησε.

Η πρώτη επίθεση της εκστρατείας πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου με στόχο την πετρελαιοπηγή του Ομάρ και έκτοτε οι επιδρομές εντατικοποιήθηκαν, σημείωσε ο Γουόρεν.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι επιθέσεις –έως την μέση της εκστρατείας– έχουν επιφέρει "σημαντική ζημιά" στην δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης του ΙΚ.

Ενώ οι επιθέσεις στόχευαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και στο παρελθόν, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως αυτές τμηματικά επισκευάζονταν εύκολα ή τοποθετούνταν αλλού.

"Για αυτό το λόγο προχωρήσαμε σε μια διεξοδική ανάλυση του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να πλήξουμε τις πετρελαιοπηγές για να τους ανακόψουμε για μεγαλύτερο διάστημα και ουσιαστικά", είπε.

Ο στόχος δεν είναι η ολοκληρωτική καταστροφή των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, αλλά το κλείσιμο τους για μεγαλύτερη περίοδο, πρόσθεσε.

"Θα υπάρξει μέλλον μετά τον πόλεμο –ο πόλεμος θα τελειώσει– γι αυτό δεν θέλουμε να καταστρέψουμε εντελώς αυτές τις εγκαταστάσεις σε βαθμό που να μην επισκευάζονται", δήλωσε.

Παράλληλα σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε πως η εκτίμηση των αμερικανικών αξιωματούχων της συμμαχίας ότι ο "Τζιχάντι Τζον", μέλος του Ισλαμικού Κράτους που εμφανίζεται στα βίντεο με τις εκτελέσεις των ομήρων της οργάνωσης, σκοτώθηκε από επίθεση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone), δείχνουν ότι οι ΗΠΑ πραγματοποιούν "σημαντική πρόοδο" στον στόχο που έχουν θέσει να ασκήσουν πίεση στους ηγέτες της τζιχαντιστικής οργάνωσης στην περιοχή.

Χαρακτήρισε δε τον Μοχάμεντ Εμουάζι –πραγματικό όνομα του "Τζιχάντι Τζον"– ως "ένα στόχο που άξιζε η καταδίωξη του".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ