ΗΠΑ: Ισχυρό προβάδισμα Μπάιντεν έναντι Τραμπ σε νέα δημοσκόπηση

ΗΠΑ: Ισχυρό προβάδισμα Μπάιντεν έναντι Τραμπ σε νέα δημοσκόπηση

Προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έναντι του Ντ. Τραμπ, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για λογαριασμό της Washighton Post και του δικτύου ABC.

Πιο αναλυτικά, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συγκεντρώνει ποσοστό 53% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 43% του νυν ενοίκου του Λευκού Οίκου, ενώ όπως σημειώνεται πριν από δύο μήνες το προβάδισμα του Τζ. Μπαίντεν ήταν μόλις 2% (49%-47%).

Στην ίδια έρευνα, το ποσοστό αποδοχής του Ντ. Τραμπ μειώθηκε εκ νέου στο 46%, ενώ το 53% των ερωτηθέντων εκφράζουν αρνητική γνώμη για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ η συσπείρωση των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων εμφανίζεται στα ίδια επίπεδα (95% για τους Δημοκρατικούς και 94% για τους Ρεπουμπλικάνους).

Ωστόσο, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών εμφανίζεται να διατηρεί ισχυρό προβάδισμα μεταξύ των ανένταχτων ψηφοφόρων, συγκεντρώνοντας το 56% των προτιμήσεων έναντι 39% του Ντ. Τραμπ.

Όπως υπογραμμίζουν, μάλιστα, ΜΜΕ των ΗΠΑ, το προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί δημοσκοπικά από το 1976, καθώς σε δεκάδες μετρήσεις που έχουν διενεργηθεί στις ΗΠΑ τους τελευταίους δύο μήνες, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών υπερισχύει του αντιπάλου του με διαφορά τουλάχιστον τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι προγραμματισμένες για τον προσεχή Νοέμβριο, με την προεκλογική εκστρατεία των δύο υποψηφίων να διαδραματίζεται σε μία ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο για την χώρα, καθώς εκτός από την πανδημία του κορονοϊού που έχει κοστίσει τις ζωές περισσότερων από 105.000 Αμερικανών και έχει οδηγήσει τους δείκτες της ανεργίας σε διψήφια ποσοστά, η δολοφονία του Τζ. Φλόιντ από αστυνομικό στην Μινεάπολη έχει προκαλέσει τις πιο επεισοδιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

AP Photo/Matt Rourke