ΗΠΑ: Η Βραζιλία ίσως αντιμετωπίσει «επιπτώσεις» αν δώσει στη Huawei πρόσβαση στα δίκτυα 5G

ΗΠΑ: Η Βραζιλία ίσως αντιμετωπίσει «επιπτώσεις» αν δώσει στη Huawei πρόσβαση στα δίκτυα 5G

Ο Αμερικανός πρέσβης στη Βραζιλία δήλωσε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ότι η χώρα είναι πιθανό να αντιμετωπίσει «επιπτώσεις» αν επιτρέψει στην κινεζική Huawei πρόσβαση στο δίκτυο 5G, αναφερόμενος στις αμερικανικές προειδοποιήσεις ότι η Κίνα δεν προστατεύει την πνευματική ιδιοκτησία.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εντείνει τις προσπάθειες για τον περιορισμό του ρόλου της Huawei στα δίκτυα της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η κινεζική εταιρεία θα παραδίδει δεδομένα στο Πεκίνο. Η Huawei αρνείται ότι κατασκοπεύει για λογαριασμό της Κίνας.

Ο Αμερικανός πρέσβης Τοντ Τσάπμαν δήλωσε στην εφημερίδα O Globo ότι η Βραζιλία δεν θα αντιμετωπίσει αντίποινα αν επιλέξει την Huawei, αλλά ίσως αντιμετωπίσει επιπτώσεις.

«Κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τις αποφάσεις της» ανέφερε ο Τσάπμαν. «Οι επιπτώσεις που βλέπουμε παγκοσμίως είναι ότι εταιρείες που έχουν να κάνουν με πνευματική ιδιοκτησία φοβούνται να επενδύσουν σε χώρες όπου η πνευματική ιδιοκτησία δεν προστατεύεται».

Ο Τσάπμαν πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός Οργανισμός Χρηματοδότησης Διεθνούς Ανάπτυξης, μια υπηρεσία που δημιουργήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ για να ενισχύσει τη χρηματοδότηση επενδύσεων στο εξωτερικό ώστε να περιοριστεί η επιρροή της Κίνας, έχει 60 δισ. δολάρια στα ταμεία του. Τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να χορηγήσει τα διαθέσιμα χρήματα για να υποστηρίξει συμμάχους που θα επιλέξουν να αγοράσουν τον εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών τους από «προμηθευτές εμπιστοσύνης».

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι η ανάπτυξη του 5G θα πρέπει να ικανοποιεί τα κριτήρια ασφαλείας της εθνικής κυριαρχίας, πληροφοριών και δεδομένων. Παρόλο που επί μακρόν αντιμετώπιζε με σκεπτικισμό την Κίνα, έχει υιοθετήσει μια λιγότερο σκληρή στάση απέναντι στο Πεκίνο από τότε που εξελέγη το 2019, παρόλο που παραμένει στενός σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές της Βραζιλίας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αξιωματούχος της Huawei προειδοποίησε ότι η Βραζιλία κινδυνεύει να αντιμετωπίσει χρόνια καθυστερήσεων στην ανάπτυξη του δικτύου 5G και υψηλότερο κόστος αν ενδώσει στις κλιμακούμενες πιέσεις των ΗΠΑ να αποκλείσει την κινεζική εταιρεία.

Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών στη Βραζιλία έχουν ήδη στήσει μεγάλο μέρος των υποδομών τους με εξοπλισμό από την Huawei.