7ος χρόνος, ημέρα 2098η
Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

ΗΠΑ: Απομένει η υπογραφή Μπάιντεν για το πακέτο στήριξης- Πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

ΗΠΑ: Απομένει η υπογραφή Μπάιντεν για το πακέτο στήριξης- Πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Το πακέτο ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της οικονομίας εγκρίθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων και αναμένεται η υπογραφή του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την πιο μεγάλη οικονομική και θεσμική βοήθεια στις ΗΠΑ μετά το περίφημο New Deal του Φραγκλίνου Ρούσβελτ, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. 

Συγκεκριμένα η Βουλή ενέκρινε το πακέτο με 220 ψήφους από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, έναντι 211, με έναν βουλευτή των Δημοκρατικών να ψηφίζει κατά.

Το νομοσχέδιο πέρασε για τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή αφότου η Γερουσία ψήφισε τη δική της εκδοχή μετά από μία ολονύχτια μαραθώνια συνεδρίαση το περασμένο Σάββατο.

Η εκδοχή του νομοσχεδίου που ψήφισε η Γερουσία εξάλειψε ή μείωσε μερικές από τις προβλέψεις που είχαν συμπεριληφθεί στο αρχικό νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων, το οποίο και προέβλεπε την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα, ενώ παράτεινε τη χορήγηση των διευρυμένων παροχών ανεργίας μέχρι την 29η Αυγούστου.

Το πακέτο ανάκαμψης Μπάιντεν το οποίο σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ μπορεί να προσθέσει περισσότερο από 3 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας για το 2021, δεν αφορά μόνο άμεσες ανάγκες σε ρευστότητα, όπως είναι η ενίσχυση του ταμείου ανεργίας και εφάπαξ βοήθεια σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους αλλά αποτελείται από ένα ιδιαίτερο πλέγμα νομοθετικών αλλαγών.

Το πιο επείγον μέτρο είναι η θέσπιση μιας εφάπαξ πληρωμής 1.400 δολαρίων ανά δικαιούχο, η οποία αφορά κυρίως όσους δεν έχουν εργασία και όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, με ανώτατο όριο τα 75.000 δολάρια εισόδημα το χρόνο. Αναμένεται

να επικυρωθεί επίσης η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας για τους μακροχρόνια ανέργους μέχρι τον Σεπτέμβριο. Επιπρόσθετο μέτρο είναι η ενίσχυση των επιδομάτων για τα ανήλικα παιδιά, τα οποία ανάλογα την ηλικία και την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, θα κυμαίνονται από 250-300 δολάρια το μήνα.

Το πακέτο ανάκαμψης αναμένεται να εξειδικευτεί σε κάθε Πολιτεία ξεχωριστά, καθώς περιλαμβάνει 350 δισεκατομμύρια δολάρια για άμεση ενίσχυση των ομοσπονδιακών κυβερνήσεων, καθώς η ύφεση που έχει προκληθεί λόγω της πανδημίας έχει χτυπήσει διαφορετικά κάθε Πολιτεία. Έτσι, αναμένεται κάθε Πολιτεία να λάβει ως βασική ενίσχυση 500 εκατομμύρια δολάρια και στη συνέχεια, ανάλογα με  τον αριθμό των ανέργων ανά Πολιτεία, να υπάρξει επιπλέον οικονομική ενίσχυση.