Ιός Δυτικού Νείλου: Στη Δυτική Αττική τα δύο πρώτα κρούσματα του 2018

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, 13:37
-A +A
Ιός Δυτικού Νείλου: Στη Δυτική Αττική τα δύο πρώτα κρούσματα του 2018

Στη Δυτική Αττική καταγράφηκαν τα πρώτα φετινά κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, με τους ασθενείς να νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση, αναφέρει ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στη χώρα μας είχαν καταγραφεί κρούσματα της λοίμωξης σε ανθρώπους και ζώα τα έτη 2010-2014 και το 2017, κατά τους θερινούς μήνες, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, ενώ κυκλοφορία του ιού είχε καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες.

Δείτε πίνακα με τον αριθμό των κρουσμάτων τα τελευταία επτά χρόνια:

 *εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ η επανεμφάνιση περιστατικών ήταν αναμενόμενη και για το 2018, τόσο στις περιοχές που είχαν εμφανιστεί στο παρελθόν όσο και σε νέες περιοχές και γι' αυτό τον λόγο έχει ενημερώσει τους επαγγελματίες υγείας για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης.

Το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων διευκρινίζει ότι:

«Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων "κοινών" κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Ως εκ τούτου, συνιστούμε να λαμβάνονται συστηματικά μέτρα ατομικής προστασίας από κουνούπια, σε όλη την επικράτεια».

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τη χρήση:

- εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος,
- σήτας,
- κουνουπιέρων,
- κλιματιστικών,
- ανεμιστήρων κλπ.

Επιπρόσθετα, συνιστούμε να λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, που περιλαμβάνουν αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε μπαλκόνια, αυλές και χωράφια, απομάκρυνση των στάσιμων νερών με αναποδογύρισμα ή κάλυψη όλων των δοχείων/ περιεκτών που συγκρατούν νερό (π.χ. κάλυψη με σίτα των αγωγών εξαερισμού των βόθρων) ή με τακτικό άδειασμα του νερού (τουλάχιστον κάθε επτά ημέρες).

Το ΚΕΕΛΠΝΟ διερευνά άμεσα τα περιστατικά, παρακολουθεί στενά -σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας- την εξέλιξη της επιδημιολογίας της νόσου στη χώρα μας και βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, για την εφαρμογή των ενδεικνυόμενων μέτρων πρόληψης.

  

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα