Ηλεκτρική ενέργεια: Πώς θα γίνονται οι χρεώσεις από εδώ και στο εξής

Ηλεκτρική ενέργεια: Πώς θα γίνονται οι χρεώσεις από εδώ και στο εξής

Τρία μέτρα που αποσκοπούν στο να επουλώσουν τις πληγές που άνοιξαν στα νοικοκυριά από τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά και να συμβάλλουν στο να αποφευχθούν εξωφρενικές χρεώσεις από εδώ και στο εξής συνθέτουν το τελικό πακέτο στήριξης που παρουσιάστηκε σήμερα από τους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομικών.

Τα αναδρομικά των 280 εκατ. ευρώ  θα έρθουν να επουλώσουν τις πληγές αυτών που παρέλαβαν πολύ φουσκωμένους λογαριασμούς. Προφανώς δεν θα λάβουν όλοι 600 ευρώ καθώς αυτό είναι το ανώτατο όριο της επιδότησης. Ωστόσο, είναι σαφές ότι τα περισσότερα θα τα πάρουν αυτοί που έχουν πληρώσει και τα περισσότερα στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Μένουν έξω από τα αναδρομικά όσοι έχουν κλειδώσει τα τιμολόγια με σταθερή  χρέωση (σ.σ κάτι δίκαιο από τη στιγμή που αυτοί δεν έχουν πληρώσει ρήτρα αναπροσαρμογής) αλλά και όσοι διαμένουν σε δευτερεύουσες κατοικίες.

Αφού λοιπόν αποζημιωθούν τα νοικοκυριά για το ποσό που έχουν ήδη πληρώσει, θα έρθει η ώρα υπολογισμού της επιδότησης για το χρονικό διάστημα από εδώ και στο εξής. Ο υπολογισμός των επιδοτήσεων για το δίμηνο Μαίου-Ιουνίου είναι σαφώς πιο γενναιόδωρος σε σχέση με αυτόν που ίσχυσε μέχρι και τον Απρίλιο. Πρώτον διότι δεν υπάρχει πλέον ανώτατο όριο στην κατανάλωση - έως τώρα είχαμε τις 300 κιλοβατώρες - και δεύτερον διότι θα επιδοτούνται και τα εξοχικά ή οι δευτερεύουσες κατοικίες.

Η επιδότηση δεν θα είναι ίδια. Όποιος καταναλώνει 500 κιλοβατώρες ανά μήνα θα επιδοτείται με 74,7 ευρώ για την κύρια κατοικία και με 50 ευρώ για την εξοχική. Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά που θα δοθούν θα καλύπτουν ένα σημαντικό ποσοστό των επιβαρύνσεων για το συγκεκριμένο δίμηνο. Έχει ενδιαφέρον ότι τον Μάιο και τον Ιούνιο, οι καταναλώσεις πέφτουν οπότε και η επιδότηση θα φτάσει να αντιστοιχεί σε μεγαλύτερο ποσοστό επί της επιβάρυνσης. Εννοείται ότι εκτός από τα νοικοκυριά, επιδοτήσεις θα δοθούν και για τις επιχειρήσεις με τα ποσά να διαμορφώνονται στα 120 έως 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα (12 έως 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα) οπότε και πάλι καλύπτεται ένα σημαντικό ποσοστό επί των επιβαρύνσεων.

Και ερχόμαστε στην περίοδο από τον Ιούλιο και μετά. Είναι η περίοδος για την οποία η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει μια σταθερότητα. Να πάψει δηλαδή ο λογαριασμός του ρεύματος να είναι πηγή αρνητικής έκπληξης για το νοικοκυριό και την επιχείρηση και ταυτόχρονα να πάψει το ηλεκτρικό ρεύμα να είναι πρώτη είδηση.

Πώς θα γίνει αυτό; Οι εταιρείες θα πληρώνονται σε συμφωνημένες τιμές για το ρεύμα που παράγουν ενώ θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ώστε τελικά, το ρεύμα να πωλείται σε μια συγκεκριμένη τιμή. Ποια θα είναι αυτή; Κάπου ανάμεσα στα 15 με 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Υψηλότερη τιμή σε σχέση με τα 8-11 λεπτά που πληρώναμε πέρυσι τέτοιο καιρό αλλά σαφώς χαμηλότερη σε σχέση με τα 30 και τα 40 λεπτά στα οποία έχει φτάσει να πωλείται η κιλοβατώρα ειδικά για τα νοικοκυριά που έκαναν μεγάλες καταναλώσεις ή δεν δικαιούνταν επιδότησης.