Ιερώνυμος κατά Αμβρόσιου: Ακόμα και οι προσωπικές απόψεις έχουν ένα όριο

Ιερώνυμος κατά Αμβρόσιου: Ακόμα και οι προσωπικές απόψεις έχουν ένα όριο

«Είναι λυπηρό το φαινόμενο. Ο Θεός είναι αγάπη, ο Θεός δεν εκδικείται. Και προτρέπει όλους μας να αγαπάει ο ένας τον άλλον. Βέβαια συνηθίζουμε να λέμε ότι είναι προσωπικές οι απόψεις αυτές. Αλλά και οι προσωπικές απόψεις έχουν ένα όριο» ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, σχετικά με τις δηλώσεις του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου, μιλώντας στην ΕΡΤ  μετά την επιμνημόσυνη δέηση στη Μητρόπολη Αθηνών υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων των πυρκαγιών στην Αττική.

«Γιατί το γενικότερο διάγραμμα, η εικόνα του Θεού μας, είναι ότι ο Θεός είναι αγάπης, δεν είναι τιμωρός, δεν είναι εκδικητής αλλά αγαπάει όλους μας. Και συνιστά και σε εμάς και στον καθένα μας, αυτή την αγάπη να έχουμε» πρόσθεσε ο κ.κ.Ιερώνυμος.

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος τόνισε ότι «όλοι μας ζούμε τραγικές ώρες και αυτό που κάπου διάβασα ότι πενθεί όλη η Ελλάδα, αυτό είναι πραγματικότητα» και συμπλήρωσε: «Εμείς ήρθαμε σήμερα στον ναό να προσευχηθούμε για τις ψυχές αυτών των ανθρώπων, αλλά και συγχρόνως να παρηγορήσουμε και εκείνους που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.

Και κάτι πέρα από αυτό, ότι αυτές τις δύσκολες ώρες, τις τραγικές ώρες, είναι ανάγκη να είμαστε όλοι ενωμένοι. Όλοι να προσπαθούμε και να προσπαθούμε, χωρίς να θέλουμε, να ρίξουμε ο ένας ευθύνες στον άλλο. Ο καθένας ξέρει τι μπορεί να κάνει αυτή την ώρα. Γι'' αυτό πρέπει να συστρατευθούμε και να σταθούμε στο πλευρό αυτών των ανθρώπων που έχουν πάρα πολύ ανάγκη τις ώρες αυτές.

Υπενθυμίζεται, ότι νωρίτερα απάντηση στον μητροπολίτη Καλαβρύτων, Αμβρόσιο, έδωσε και ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, σε άρθρο με τίτλο «Φτάνει πια Άγιε Καλαβρύτων!» που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης. 

Ο κ. Άνθιμος αναφέρει μεταξύ άλλων: 

«Σήμερα ο Θεός θρηνεί μαζί με τους ανθρώπους. Θρηνεί για μια μεγάλη καταστροφή, που οδήγησε στην απώλεια δεκάδων αδελφών μας. Δεν βρίσκεται απέναντί μας ο Θεός, δεν τιμωρεί ο Θεός -δεν ξέρει να τιμωρεί, δεν γνωρίζει την τιμωρία- αλλά στέκεται στο πλευρό των δημιουργημάτων του, των καρπών της αγάπης του. Πονάει μαζί τους, δακρύζει μαζί τους, διαλύεται μαζί τους, σταυρώνεται ξανά μαζί τους»…

«Και τώρα, τη στιγμή του θρήνου και της αλληλεγγύης, τη στιγμή που πρέπει να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που διαλύονται και να προσευχηθούμε για τα πρόσωπα που χάθηκαν, αλλά και να στηρίξουμε όσους ο πόνος της απώλειας λυγίζει, κάποιοι επιλέγουν κηρύγματα μίσους, άμεση απόδοση ευθυνών και τη σύνδεση πραγμάτων ασύνδετων»….

«Σεβασμιώτατε, λυπάμαι, αλλά ο "άθεος" Πρωθυπουργός μίλησε με περισσότερη ανθρωπιά και ευαγγελική πραότητα για τους πονεμένους της πυρκαϊάς από ότι εσείς. Κάλεσε τον πληγωμένο λαό μας σε ενότητα και ομοψυχία, ενώ εσείς εξαπολύσατε κήρυγμα μίσους, κήρυγμα αντιχριστιανικό, απάνθρωπο. Φτάνει πια! Δεν είναι ο Χριστός μας, αυτός που τάχα εκφράζετε. Δεν είναι έτσι η Ορθόδοξη Πίστη μας, τσαλαπατώντας τον άνθρωπο, τότε αυτός μετατρέπει την Πίστη μας σε στεγνή και στυφή ιδεολογία, όπως ήταν ο φασισμός, ο ναζισμός και ο κομμουνισμός. Ορθόδοξη Πίστη ερήμην του ανθρώπου ή σε βάρος του ανθρώπου, δεν υπάρχει, δεν χρειάζεται να υπάρχει. Φτάνει λοιπόν, άγιε Καλαβρύτων!...».

Υπενθυμίζεται, πως χθες ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για την... αθεΐα του, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να κρατά σαφείς αποστάσεις. 

«Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος εκφράζει αποκλειστικά και μόνο τις προσωπικές του απόψεις», σχολίασε σήμερα ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χάρης Κονιδάρης, ύστερα από ερώτηση δημοσιογράφων για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία intime news