Ίδρυμα Μπ. Γκέιτς: Στον τομέα της υγείας η πανδημία γύρισε τον κόσμο 25 χρόνια πίσω

Ίδρυμα Μπ. Γκέιτς: Στον τομέα της υγείας η πανδημία γύρισε τον κόσμο 25 χρόνια πίσω

Ο αντίκτυπος των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού έχει όχι μόνο σταματήσει, αλλά και αναστρέψει την παγκόσμια πρόοδο στον τομέα της υγείας, φέρνοντας τις συνθήκες πίσω κατά 25 χρόνια και εκθέτοντας εκατομμύρια ανθρώπους στον κίνδυνο θανατηφόρων νοσημάτων και της φτώχειας, προειδοποιεί έκθεση του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

Εξαιτίας του Covid-19 η ακραία φτώχεια έχει αυξηθεί κατά 7% και ποσοστό των τακτικών εμβολιασμών – ένα καλό μέτρο για το κατά πόσο λειτουργούν τα συστήματα υγείας – μειώνεται σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί από τη δεκαετία του 1990, αναφέρει η έκθεση.

«Πρόκειται για τεράστια οπισθοδρόμηση», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μπιλ Γκέιτς.

Η έκθεση του ιδρύματος, που αξιολογεί την πρόοδο επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση της φτώχειας και τη βελτίωση της υγείας του συνολικού πληθυσμού, διαπιστώνει ότι το προηγούμενο έτος, για κάθε σχεδόν δείκτη, ο κόσμος έχει οπισθοδρομήσει.

Ταυτόχρονα με τη μείωση των ποσοστών τακτικού εμβολιασμού, που σύμφωνα με την έκθεση «έφεραν τον κόσμο πίσω κατά 25 χρόνια μέσα σε 25 εβδομάδες», τα αυξανόμενα ποσοστά φτώχειας και η οικονομική καταστροφή που έχει προκαλέσει η πανδημία, ενισχύουν τις ανισότητες.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι η πανδημία έχει δυσανάλογες επιπτώσεις στις γυναίκες, τις φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες και τους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που αναφέρονται στην έκθεση, παρά τα 18 τρις. δολάρια που έχουν ήδη δαπανηθεί για να τονωθούν οι οικονομίες σε όλο τον πλανήτη, η παγκόσμια οικονομία θα καταγράψει απώλειες περίπου 12 τρις. δολαρίων έως το τέλος του 2021 – σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση του παγκόσμιου ΑΕΠ από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παρόλο που το σκηνικό αυτή τη στιγμή είναι «ζοφερό», ο Γκέιτς δήλωσε αισιόδοξος ότι ο κόσμος θα αναδυθεί από την πανδημία και θα συνεχίσει να προοδεύει.

«Είτε χρειαστούμε δύο χρόνια, είτε ακόμη και τρία, πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα συνεχίσουμε στον προηγούμενο δρόμο», είπε.