Ιδιοκτησιακή σχέση Ιβάν Σαββίδη και με την Ξάνθη

Ιδιοκτησιακή σχέση Ιβάν Σαββίδη και με την Ξάνθη

Ιδιοκτησιακή σχέση και με την ομάδα της Ξάνθης φέρεται να έχει ο Ιβάν Σαββίδης όπως αποκάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός ONE Channel, φέρνοντας στη δημοσιότητα έγγραφα που επιβεβαιώνουν το γεγονός, το οποίο εγείρει ακόμη και θέμα υποβιβασμού.

Η αποκάλυψη έρχεται να ταρακουνήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο και σύμφωνα με αυτή ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη έχουν ουσιαστικά κοινό ιδιοκτήτη αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το 2018 ο ανιψιός του Ιβάν Σαββίδη από το Κιλκίς, ονόματι Ιωάννης Καλπαζίδης, γιος της αδελφής του Σοφίας, αγόρασε τις εγκαταστάσεις της ΠΑΕ Ξάνθης μέσω της κυπριακής εταιρείας RfA. Η συγκεκριμένη εταιρεία αγόρασε την εταιρεία Vialand η οποία άνηκε στους Πανόπουλο και Συγγελίδη.

Η Vialand είναι ιδιοκτήτρια εταιρεία των εγκαταστάσεων της Ξάνθης. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού One Channel το 2018, λίγο πριν την εξαγορά, 10 εκατομμύρια ευρώ μπήκαν σε μετρητά στην κυπριακή εταιρεία RFA από τον ίδιο τον ανιψιό του Σαββίδη.

Επί της ουσίας πρόκειται για φαινόμενο πολυ-ιδιοκτησίας ικανό να αλλοιώσει το πρωτάθλημα καθώς μάλιστα ΠΑΟΚ και Ξάνθη παίζουν αντίπαλοι το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ξάνθης Πιαλόγλου δήλωσε πως αγνοεί το θέμα.

ΣΑΒΒΙΔΗΣ

Λίγο πριν την εξαγορά, εμφανίζεται ποσό δέκα εκατ. ευρώ να μπαίνει σε μετρητά στην κυπριακή εταιρεία RFA από τον ίδιο τον ανιψιό του Σαββίδη και προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: 

- Είναι δηλωμένα αυτά τα μετρητά από τον Καλπαζίδη στις ελληνικές φορολογικές αρχές;

- Ποια ήταν η πορεία αυτών των δέκα εκατομμυρίων; Από πού ξεκίνησαν για να καταλήξουν στην RFA;

- Μήπως αποτέλεσαν το αντίτιμο για την εξαγορά της Vialand;

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο Ιωάννης Καλπαζίδης για περισσότερο από μια δεκαετία και συγκεκριμένα από το 2008, 29 ετών τότε, εμφανίζεται συνεχώς σε εταιρείες συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη. Ανάμεσα σε αυτές και στη ΣΕΚΑΠ. Ωστόσο, η προ ενός έτους εμφάνιση είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες, καθώς τότε εμφανίστηκε με δέκα εκατομμύρια ευρώ μετρητά και αγόρασε σχεδόν όλη την Ξάνθη.

Όπως αναφέρεται για την εταιρία RFA, εδώ και έξι χρόνια συνδέεται με συμφέροντα της οικογένειας Σαββίδη και λειτουργεί ως παρένθετο στις περισσότερες από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες – από το ποδόσφαιρο και τα καπνά παλαιότερα μέχρι ιστοσελίδες και εταιρείες εμφιάλωσης.

Η RFA εμφανίζεται συνδεδεμένη με τον ΠΑΟΚ και την Dimera, την κυπριακή εταιρεία που αγόρασε τις μετοχές της ομάδας της Θεσσαλονίκης το 2012.

H RFA παίρνει δάνεια από την Dimera, όπως ακριβώς συμβαίνει και με άλλες εταιρείες συμφερόντων Σαββίδη. Παράδειγμα, τα δάνεια προς την επίσης συνδεδεμένη Belterra Holdings, μέτοχοι της οποίας εμφανιζόταν παλαιότερα ο Γιώργος Σαββίδης, μέλος σήμερα του ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τώρα η μητέρα του, Κυριακή Σαββίδη και ο αδερφός του, Νίκος.

Η RFA προχώρησε το 2016 σε τουλάχιστον 140 συναλλαγές για λογαριασμό της ρωσικής καπνοβιομηχανίας Donskoy Tabac, τότε κορωνίδα των επιχειρήσεων Σαββίδη, που πλέον έχει εξαγοραστεί από την Japan Tobacco International.

H RFA έκανε συναλλαγές και για την Atlantis Pak, άλλη εταιρεία του Σαββίδη, στην οποία ανήκει η Σουρωτή και άλλες ιδιοκτησίες. Στην RFA ανήκει η Paralot, γνωστή χρηματoδότης παραγωγών του OPEN TV και αποκλειστική ιδιοκτήτρια του αθλητικού site SDNA, το οποίο ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη.

Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται η σύνδεση της RFA με την οικογένεια Σαββίδη, με το One Channel να αποκαλύπτει ότι η εταιρεία έχει εξαγοράσει τις μετοχές της Vialand, της εταιρείας στην οποία ανήκουν οι εγκαταστάσεις της ΠΑΕ Ξάνθης.

Ένα απ' αυτά, ο Αριστείδης Πιαλόγλου, τον οποίο το ευρύ κοινό γνωρίζει από την ενασχόλησή του με την ΠΑΕ Ξάνθη, στην οποία κατέχει τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου. Ο ίδιος άνθρωπος εμφανίζεται ως διευθύνοντας σύμβουλος και στην Vialand, την εταιρία που εξαγόρασε η RFA του Σαββίδη. 

Άλλο κοινό πρόσωπο είναι ο Νικόλας Χαλαβαζής, πρόεδρος στην εταιρεία της οικογένειας Σαββίδη και μέλος της διοίκησης της Ξάνθης.

Η απάντηση Σαββίδη

Για "γελοιότητες και τα παραμύθια του Ολυμπιακού και των συν αυτώ παρατρεχάμενων" μιλάει ο ΠΑΟΚ. 

Όπως ισχυρίζεται "ο Ιβάν Σαββίδης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ΠΑΕ Ξάνθη όπως επίσης και κανένα συγγενικό του πρόσωπο.

Η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια με τους επαγγελματίες ψεύτες και συκοφάντες που σπιλώνουν πρόσωπα, συνειδήσεις και ομάδες.

Περιμένουμε λογικά την αυτόματη υιοθέτηση του παραμυθιού από τον ίδιο τον Υφυπουργό Αθλητισμού και τις «αυθόρμητες» ενέργειές του προς τη διαλεύκανση του ζητήματος που καταγγέλει -ω εκ του θαύματος- ο Ολυμπιακός".