Ιδιοκτησιακή σχέση Ιβάν Σαββίδη και με την Ξάνθη

Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2019, 17:58
-A +A
Ιδιοκτησιακή σχέση Ιβάν Σαββίδη και με την Ξάνθη

Ιδιοκτησιακή σχέση και με την ομάδα της Ξάνθης φέρεται να έχει ο Ιβάν Σαββίδης όπως αποκάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός ONE Channel, φέρνοντας στη δημοσιότητα έγγραφα που επιβεβαιώνουν το γεγονός, το οποίο εγείρει ακόμη και θέμα υποβιβασμού.

Η αποκάλυψη έρχεται να ταρακουνήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο και σύμφωνα με αυτή ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη έχουν ουσιαστικά κοινό ιδιοκτήτη αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το 2018 ο ανιψιός του Ιβάν Σαββίδη από το Κιλκίς, ονόματι Ιωάννης Καλπαζίδης, γιος της αδελφής του Σοφίας, αγόρασε τις εγκαταστάσεις της ΠΑΕ Ξάνθης μέσω της κυπριακής εταιρείας RfA. Η συγκεκριμένη εταιρεία αγόρασε την εταιρεία Vialand η οποία άνηκε στους Πανόπουλο και Συγγελίδη.

Η Vialand είναι ιδιοκτήτρια εταιρεία των εγκαταστάσεων της Ξάνθης. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού One Channel το 2018, λίγο πριν την εξαγορά, 10 εκατομμύρια ευρώ μπήκαν σε μετρητά στην κυπριακή εταιρεία RFA από τον ίδιο τον ανιψιό του Σαββίδη.

Επί της ουσίας πρόκειται για φαινόμενο πολυ-ιδιοκτησίας ικανό να αλλοιώσει το πρωτάθλημα καθώς μάλιστα ΠΑΟΚ και Ξάνθη παίζουν αντίπαλοι το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ξάνθης Πιαλόγλου δήλωσε πως αγνοεί το θέμα.

ΣΑΒΒΙΔΗΣ

Λίγο πριν την εξαγορά, εμφανίζεται ποσό δέκα εκατ. ευρώ να μπαίνει σε μετρητά στην κυπριακή εταιρεία RFA από τον ίδιο τον ανιψιό του Σαββίδη και προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: 

- Είναι δηλωμένα αυτά τα μετρητά από τον Καλπαζίδη στις ελληνικές φορολογικές αρχές;

- Ποια ήταν η πορεία αυτών των δέκα εκατομμυρίων; Από πού ξεκίνησαν για να καταλήξουν στην RFA;

- Μήπως αποτέλεσαν το αντίτιμο για την εξαγορά της Vialand;

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο Ιωάννης Καλπαζίδης για περισσότερο από μια δεκαετία και συγκεκριμένα από το 2008, 29 ετών τότε, εμφανίζεται συνεχώς σε εταιρείες συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη. Ανάμεσα σε αυτές και στη ΣΕΚΑΠ. Ωστόσο, η προ ενός έτους εμφάνιση είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες, καθώς τότε εμφανίστηκε με δέκα εκατομμύρια ευρώ μετρητά και αγόρασε σχεδόν όλη την Ξάνθη.

Όπως αναφέρεται για την εταιρία RFA, εδώ και έξι χρόνια συνδέεται με συμφέροντα της οικογένειας Σαββίδη και λειτουργεί ως παρένθετο στις περισσότερες από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες – από το ποδόσφαιρο και τα καπνά παλαιότερα μέχρι ιστοσελίδες και εταιρείες εμφιάλωσης.

Η RFA εμφανίζεται συνδεδεμένη με τον ΠΑΟΚ και την Dimera, την κυπριακή εταιρεία που αγόρασε τις μετοχές της ομάδας της Θεσσαλονίκης το 2012.

H RFA παίρνει δάνεια από την Dimera, όπως ακριβώς συμβαίνει και με άλλες εταιρείες συμφερόντων Σαββίδη. Παράδειγμα, τα δάνεια προς την επίσης συνδεδεμένη Belterra Holdings, μέτοχοι της οποίας εμφανιζόταν παλαιότερα ο Γιώργος Σαββίδης, μέλος σήμερα του ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τώρα η μητέρα του, Κυριακή Σαββίδη και ο αδερφός του, Νίκος.