Ιαπωνία: Στο υψηλότερο σημείο από το 2018 το επιχειρηματικό κλίμα

Ιαπωνία: Στο υψηλότερο σημείο από το 2018 το επιχειρηματικό κλίμα

Το κλίμα μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων στην Ιαπωνία διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμιση ετών στη διάρκεια του β΄ τριμήνου, χάρη στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο βασικός δείκτης που καταγράφει το κλίμα μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων της μεταποίησης, διαμορφώθηκε στο +14 τον Ιούνιο, σε σχέση με τις +5 μονάδες τον Μάρτιο, σύμφωνα με την έρευνα tankan της Τράπεζας της Ιαπωνίας που έγινε μεταξύ 9,400 συμμετεχόντων.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2018.

Ο δείκτης αντιπροσωπεύει το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν δηλώσει ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές, μείον αυτές που δήλωσαν πως οι συνθήκες ήταν δυσμενείς.

Το αποτέλεσμα ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις για +15 μονάδες.

Σε μία ακόμη ένδειξη βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος, οι μεγάλες επιχειρήσεις σχεδιάζουν να αυξήσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά 9,6% στη χρήση μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Στην προηγούμενη έρευνα τα στοιχεία έκαναν λόγο για αύξηση 3%.

Ενώ η Ιαπωνία επωφελείται από υγιείς εξαγωγές, η οικονομία αντιμετώπισε προκλήσεις σε εγχώριο επίπεδο. Μια πυρκαγιά στον βασικό κατασκευαστή ημιαγωγών της χώρας, Renesas Electronics, τον Μάρτιο δημιούργησε σοβαρές ελλείψεις τσιπ, αναγκάζοντας τις αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλους κατασκευαστές να μειώσουν την παραγωγή.