ΗΑΕ: Επενδυτικό deal 20 δισ. στην ενέργεια

ΗΑΕ: Επενδυτικό deal 20 δισ. στην ενέργεια

Μια κοινοπραξία έξι παγκόσμιων επενδυτών έκλεισε συμφωνία ύψους 20,7 δισ. δολαρίων με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC).

Ως μέρος της συμφωνίας, η κοινοπραξία θα επενδύσει 10,1 δισ. δολάρια για να αποκτήσει μερίδιο 49% σε μία νέα θυγατρική, την ADNOC Gas Pipeline Assets, που θα της δίνει δικαιώματα μίσθωσης σε 38 αγωγούς. Η ADNOC θα κατέχει μερίδιο 51% και θα διατηρήσει την ιδιοκτησία των αγωγών, ενώ θα διαχειρίζεται επίσης τις δραστηριότητες και θα είναι υπεύθυνη για τις κεφαλαιακές δαπάνες, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.

Πρόκειται για τη μοναδική μεγάλη επένδυση σε ενεργειακές δομές στην περιοχή, και η μεγαλύτερη παγκοσμίως για το 2020, σύμφωνα με την Abu Dhabi National Oil Company. Αποτελεί επίσης μέρος της στρατηγικής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να προσελκύσει ξένα κεφάλαια και να μεγιστοποιήσει την αξία του ενεργητικού της.

Οι έξι εταιρείες που αποτελούν την κοινοπραξία είναι οι Global Infrastructure Partners, Brookfield Asset Management, Singapore’s sovereign wealth fund GIC, Ontario Teachers’ Pension Plan Board, NH Investment & Securities and Snam.