Η υψηλή στρατηγική της Τουρκίας και η σχέση της με τη θεωρεία του «Στρατηγικού Βάθους»

Η υψηλή στρατηγική της Τουρκίας και η σχέση της με τη θεωρεία του «Στρατηγικού Βάθους»

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Πρόκειται για ένα κατά την γνώμη μας άκρως αξιόλογο βιβλίο που συγγράφηκε από τον Βασίλη Αρσονιάδη (*) και εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΙΔΕΡΗ. Φιλοδοξία του συγγραφέα με αυτό το έργο είναι να συμβάλλει στην κατανόηση της διαδικασίας διαμόρφωσης και του τρόπου υλοποίησής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής (ΤΕΠ), από το 2002 και μετά υπό τη διακυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Διερευνά τον ρόλο της θεωρίας του Στρατηγικού Βάθους του Αχμέτ Νταβούτογλου στην ΤΕΠ, εξετάζει πως η εξωτερική πολιτική του ΑΚΡ επιδρά επι της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και αποτιμά την υλοποίηση της ΤΕΠ σε μια περίοδο με ιδιαίτερα έντονες και πρωτοφανείς γεο-πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός μιας νέας μεθοδολογικής προσέγγισης η οποία γεφυρώνει το πεδίο των στρατηγικών μελετών με αυτό της εξωτερικής πολιτικής ενός κράτους.

Περιγράφεται βήμα προς βήμα η διαμόρφωση της Εξωτερική πολιτικής ενός κράτους (Τουρκίας) μέσα από τις αλληλεπιδράσεις συστημικών και εσωτερικών παραγόντων.

Κατά την άποψη μου αυτό το βιβλίο χωρίς δυσνόητες ορολογίες απευθύνεται τόσο στους επαγγελματίες αναλυτές και διαμορφωτές της πολιτικής όσο και σε μη εξειδικευμένους αναγνώστες που επιθυμούν να κατανοήσουν γιατί ενεργεί όπως ενεργεί η γείτονα χώρα, ιδιαίτερα στους καιρούς που ζούμε.

*Ο Βασίλης Αρσονιάδης σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, και κατέχει μεταπτυχιακό στην πολιτική επιστήμη στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο με άριστα ενώ επίσης είναι διδάκτορας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου της Θράκης. Υπήρξε επικεφαλής ομάδας επιχειρησιακής σχεδίασης του Συμμαχικού Στρατηγείου Ταχείας Αντιδράσεως του ΝΑΤΟ, μέντορας σε θέματα επιχειρησιακής σχεδίασης στην Ακαδημία Άμυνας (Defence Academy) του Ηνωμένου Βασιλείου, αναλυτής πληροφοριών και επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης πληροφοριών του Νατοϊκού στρατηγείου (KFOR) στο Κόσοβο. Είναι επικεφαλής αναλυτής πληροφοριών του Διακλαδικού Συμμαχικού Στρατηγείου της Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας.