Η UEFA τιμώρησε εννέα ομάδες της ESL ανάβοντας «πίπα της ειρήνης» και απειλεί Μπάρτσα, Ρεάλ και Γιούβε

Η UEFA τιμώρησε εννέα ομάδες της ESL ανάβοντας «πίπα της ειρήνης» και απειλεί Μπάρτσα, Ρεάλ και Γιούβε

Το «τσεκούρι του πολέμου» που περίμεναν πολλοί για την «ανταρσία» 12 ομάδων κόντρα στην UEFA δεν «θάφτηκε» ακριβώς, όμως η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έκανε ένα βήμα συμφιλίωσης προς τις εννέα από αυτές. Οπως ανακοίνωσε η τελευταία το βράδυ της Παρασκευής (7/5), οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σίτι, Αρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Τότεναμ, Μίλαν, Ιντερ και Ατλέτικο Μ. υπέγραψαν μία «Διακήρυξη Δέσμευσης Συλλόγου», με την οποία καθορίζεται η περαιτέρω στάση τους απέναντι στις παραδοσιακές ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Οι «9» ουσιαστικά μετανοούν για το παραλίγο «πραξικόπημα» και αναγνωρίζουν την UEFA, ενώ παράλληλα δεσμεύονται πως θα μείνουν πιστές σε αυτή. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία αναφέρει ότι οι εννέα θα αποχωρήσουν από την ESL, θα επανενταχθούν στην ECA και θα τιμωρηθούν με μείωση ύψους 5% των εσόδων τους από Champions League και Europa League για την επόμενη σεζόν. Ως απόδειξη της πίστης τους θα προχωρήσουν σε συνολική δωρεά 15 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία και ανάπτυξη τοπικών ομάδων και ακαδημιών σε όλη την Ευρώπη.

Παράλληλα, αποδέχθηκαν και επιβολή προστίμου 100 εκατ. σε περίπτωση που θελήσουν να αγωνιστούν σε διοργάνωση που δεν είναι αναγνωρισμένη από την UEFA και 50 εκατ. για παραβίαση όρων της διακήρυξης. Οι αποφάσεις ανακοινώθηκαν μία ημέρα μετά το μήνυμα του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος είχε ζητήσει «προσοχή» στην επιβολή κυρώσεων... Το αμερικανικό δίκτυο ESPN είχε αποκαλύψει πιθανές ποινές αποκλεισμού δύο ετών για τους «αντάρτες».

Ο «καπνός» από την «πίπα της ειρήνης» που άναψε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία με τους «9», ωστόσο, δεν έφτασε ως τη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη και το Τορίνο. Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Γιουβέντους εμφανίζονται αμετανόητες στο εγχείρημα της European Super League και η πρόθεση της UEFA να τις παραπέμψει στην πειθαρχική επιτροπή δεν αποτρέπει το ενδεχόμενο αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις...

Η Μπαρτσελόνα έχει ξεκαθαρίσει πως θα θέσει το ζήτημα της αποχώρησης από το «άρμα» της ESL στα μέλη της. Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» έχει αναφέρει πως από το δημοψήφισμα θα εξαρτηθεί η διάλυση ή όχι του συνεταιρισμού, από το «καράβι» του οποίου έχει ήδη «πηδήξει» ο βασικός χρηματοδότης, η αμερικανική JP Morgan... Αν τα μέλη των «μπλαουγκράνα» πουν όχι, τότε εφόσον συμφωνεί το 70% από τις υπόλοιπες 11 – κάτι που μετά τη δέσμευση στην UEFA των «9» ισχύει – μπορούν να διαλύσουν τη European Super League δίχως να πληρώσουν τις αποζημιώσεις που είχαν οριστεί.