Η UEFA δεν υποχρεώνει τις ομάδες να εμβολιαστούν ενόψει EURO

Η UEFA δεν υποχρεώνει τις ομάδες να εμβολιαστούν ενόψει EURO

Σε αντίθεση με ορισμένες Εθνικές ομάδες που θα λάβουν μέρος στο EURO όπως η Ιταλία, για παράδειγμα, η Γαλλία και η Ολλανδία δεν επέβαλλαν στους παίκτες να εμβολιαστούν για να παίξουν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (11 Ιουνίου με 11 Ιουλίου σε 11 διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις). Η οδηγία της UEFA προς τα ιατρικά τιμ των ομάδων ήταν να μιλήσουν στους παίκτες για τα προτερήματα του εμβολιασμού. Η επιλογή, όμως, τελικά, είναι ζήτημα του καθενός.

Οι «τρικολόρ» αποφάσισαν να μην υποχρεώσουν τους ποδοσφαιριστές που έχει καλέσει ο Ντιντιέ Ντεσάν. Διαφορετική προσέγγιση από την Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας που εμβολίασε τους αθλητές οι οποίοι προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γαλλίας νιώθει καλά με την απόφαση των παικτών. Αλλωστε, ορισμένοι από αυτούς έχουν εμβολιαστεί, ενώ κάποιοι που νόσησαν με κορονοϊό έχουν αντισώματα. Επειτα, είναι και το ζήτημα του χρόνου. Εκτιμούν πως δεν θα είχαν χρόνο να εμβολιάσουν και με τις δύο δόσεις τους παίκτες.

Στην Ολλανδία πήρε θέση ακόμη κι ο προπονητής Φρανκ ντε Μπουρ. «Πρότεινα στους παίκτες να κάνουν το εμβόλιο. Στην Ολλανδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είμαστε υπέρ του εμβολιασμού και πάντοτε υποστηρίζαμε πως οι παίκτες θα έπρεπε να εμβολιαστούν εφόσον έρθει η σειρά τους. Βέβαια, πρόκειται μια ατομική απόφαση, αλλά η αλήθεια είναι πως οι ποδοσφαιριστές μου επέλεξαν να εμβολιαστούν. Οι περισσότεροι εμβολιάστηκαν και ίσως το ότι είναι μια ομάδα “δεμένη” να έπαιξε ρόλο. Μόνο έξι, νομίζω, επέλεξαν να μην λάβουν κάποια δόση», δήλωσε και αποκάλυψε πως και εκείνος θα εμβολιαστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Αυτό που όλες οι ομάδες ζητούν από τους ποδοσφαιριστές τους να καταλάβουν είναι πως με τον εμβολιασμό θ' αυξηθούν οι πιθανότητες να κυλήσει ομαλά και χωρίς κανένα πρόβλημα η διοργάνωση. Παράλληλα, επειδή κάποιες θα ταξιδέψουν τουλάχιστον σε δύο πόλεις στη φάση των ομίλων, τα ιατρικά τιμ και η UEFA επιδιώκουν τη μείωση του κινδύνου να γίνουν clusters. Η οδηγία που έχουν είναι να μεταφέρουν πως αν το μεγαλύτερο μέρος της αποστολής είναι εμβολιασμένο, τότε εσωτερικά θα υπάρχουν και περισσότερες ελευθερίες, αλλά και ο κίνδυνος μόλυνσης θα είναι εξωτερικός.