Η UEFA ανάμεσα στις ρήτρες αντί-Super League και τα αντίποινα

Η UEFA ανάμεσα στις ρήτρες αντί-Super League και τα αντίποινα

Σήμερα το έκτακτο Εκτελεστικό Συμβούλιο της UEFA θα συναντηθεί για ν' αποφασίσει αν τελικά θα φιλοξενήσουν αγώνες του EURO το Μπιλμπάο (μάλλον θα αντικατασταθεί από την Σεβίλλη ή τη Μαδρίτη), το Μόναχο (αισιοδοξία πως θα... περάσει) και το Δουβλίνο (υψηλό ρίσκο, πιθανή μεταφορά των αγώνων του στην Αγγλία), αλλά αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Το κυρίως... πιάτο είναι η Super League. Πώς θα προστατευθούν από παρόμοια μελλοντική προσπάθεια; Θα τιμωρηθούν οι 12 ή κάποιοι από τους παράγοντές τους που γνωρίζουν πολλά; Θα αποβληθούν η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μάντσεστερ Σίτι, η Τσέλσι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Αρσεναλ που την επόμενη εβδομάδα θα λάβουν μέρος στα ημιτελικά του Champions League και του Europa League; Θα αλλάξει ξανά το φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων;

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσέφεριν, μετά την πτώση της Super League έστειλε μήνυμα στις αγγλικές ομάδες και τις καλωσόρισε πίσω στην οικογένεια του ποδοσφαίρου. Οσον αφορά στην Ατλέτικο Μαδρίτης και στην Ιντερ, αντιλαμβάνεται πως αυτές δεν πρωτοστάτησαν στη δημιουργία και δεν έχει πρόβλημα μαζί τους. Με τη Μπαρτσελόνα, που τυπικά δεν είναι ούτε έξω από την Super League, αλλά ούτε και... μέσα (την απόφαση πρέπει να την πάρουν τα μέλη της), έδειξε κατανόηση: «είναι ένα πρόβλημα που ο νέος πρόεδρος Τζουάν Λαπόρτα κληρονόμησε από την προηγούμενη διοίκηση», είπε. Μένουν τρεις: η Ρεάλ Μαδρίτης, η Γιουβέντους και η Μίλαν. «Ο Φλορεντίνο Πέρεθ (σ.σ. πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης) δεν με θέλει γιατί επιθυμεί στην UEFA κάποιον που να υπακούει σ' ότι του λέει», δήλωσε. Με τον πρόεδρο της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, και τον Ιβάν Γκαζίδη, CEO της Μίλαν, η σχέση καταστράφηκε.

«Είναι αξιοθαύμαστο να παραδέχεται κανείς τα λάθη του και αυτές οι ομάδες έκαναν ένα μεγάλο σφάλμα. Τώρα, το πιο σημαντικό είναι να αναστηλώσουμε την ενότητα που υπήρχε και να προχωρήσουμε μπροστά μαζί», είπε ο Τσέφεριν. Στην UEFA, όμως, είναι διχασμένοι. Το ανάθεμα του μέλους του Ε.Σ., Γέσπερ Μέλερ, που ήθελε να αποβληθούν όσες συμμετέχουν στα ημιτελικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, μπορεί να μην είναι εφικτό να συμβεί, αλλά πολλοί το πίστεψαν. Σε σημείο που δεν αποκλείεται να εξεταστεί αν υπάρχει νομική βάση για να συμβεί. Τα λόγια του Μέλερ δημιούργησαν μια ομάδα που ζητάει εκδίκηση. Οι ηγέτες της πρότειναν να τιμωρηθούν η Ρεάλ Μαδρίτης και η Γιουβέντους με αποκλεισμό από το Champions League για μια σεζόν. Αλλοι σκέφτονται βαρύ πρόστιμο κι άλλοι να αλλάξει ξανά το φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και να αφαιρεθεί εξ ολοκλήρου η πρόβλεψη των δύο θέσεων σε «ιστορικές ομάδες» που θα ευνοούσαν κάποιες από τις 12. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να συμβεί, όπως και το να επισπευσθεί η έναρξή τους που είναι προγραμματισμένη για την σεζόν 2024-25.

Οι πιο... ήρεμοι κι αυτοί που αντιλαμβάνονται την οικονομική αξία που προσθέτουν οι συγκεκριμένες ομάδες στα τουρνουά της UEFA, απλά ζητούν από τον Τσέφεριν να μην επιτρέψει στους παράγοντες των 12 να έχουν οποιαδήποτε θέση σε επιτροπές που λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις. Οτι επιχειρούν να κάνουν οι υπόλοιπες της Premier League και της Serie A. Οι πιο πονηροί, όμως, φοβούνται ένα σκάνδαλο α λα Football Leaks με πρωταγωνίστρια την Συνομοσπονδία, η οποία τότε σίγουρα θα έχανε τη δημοτικότητα που κέρδισε αυτές τις μέρες. Ο Ανιέλι κι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Εντ Γούντγουορντ, είχαν σημαντικές θέσεις στην UEFA με πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα, σχέδια και συμφωνίες με τηλεοπτικούς συνεργάτες, σπόνσορες και άλλες εταιρίες. Ξέρουν πολλά. Η UEFA εξετάζει αν μπορεί να κινηθεί νομικά εναντίον τους.

Οι πιο συνετοί, πάλι, κοιτάζουν το μέλλον, ιδίως μετά τα λόγια του Πέρεθ πως αργά ή γρήγορα θα συμβεί μια Super League. Γι' αυτό και η UEFΑ σκέφτεται να στραφεί στον Σύνδεσμο των Ευρωπαϊκών Συλλόγων και να ζητήσει να υπογραφεί μια ρήτρα που να αναφέρει πως όσοι συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα πρέπει να σέβονται τους κανονισμούς για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (σκέψεις για τουλάχιστον μια δεκαετία) και να μην... φλερτάρουν με την ιδέα να φύγουν, γιατί θα υπήρχαν οικονομικές και αθλητικές τιμωρίες. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη αφού το πλάνο χρειάζεται την στήριξη της FIFA και των πολιτικών κυρίως της Ε.Ε., αλλά στην Συνομοσπονδία φέρονται αποφασισμένοι να αλλάξουν τους κανονισμούς εγγραφής των ομάδων στα τουρνουά. «Η συμμετοχή σ' αυτές τις διοργανώσεις είναι εθελοντική. Τώρα, είναι αυτές οι 12 που πρέπει να αποφασίσουν αν θα υπογράψουν υπό τις συνθήκες που θα τους παρουσιάσει η UEFA», τόνισε ο πρόεδρος της ισπανικής λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας, επιβεβαιώνοντας πως το σχέδιο προχωρά.