Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε αιφνιδιαστικά στο 0,25% το επιτόκιο

Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε αιφνιδιαστικά στο 0,25% το επιτόκιο

Σε μείωση του επιτοκίου της κατά 50 μονάδες βάσης, στο 0,25% από 0,75%, προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), σε μια απρόσμενη κίνηση, επικαλούμενη το «οικονομικό σοκ» λόγω του κορονοϊού, ενώ ανακοίνωσε και μέτρα χρηματοδότησης για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Λίγο μετά την ανακοίνωση, η βρετανική λίρα καταγράφει πτώση 0,3% στα 1,287 δολάρια. 

Η νομισματική επιτροπή της BoE ψήφισε ομόφωνα κατά τη συνεδρίαση της τη μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, στο 0,25%, αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

«Στον απόηχο της εξάπλωσης του Covid-19, οι τιμές εμπορευμάτων και περιουσιακών στοιχείων έχουν μειωθεί ισχυρά, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν αγγίξει ιστορικά χαμηλά, στο πλαίσιο της επιδείνωσης των συνθηκών στην επενδυτική διάθεση και του outlook της παγκόσμιας αλλά και της βρετανικής οικονομίας», τονίζει στην ανακοίνωση, προσθέτοντας πως «οι δείκτες της αβεβαιότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών έφτασαν σε ακραία επίπεδα». 

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια κίνηση - έκπληξη η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) προχώρησε στη μείωση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην οικονομία από την εξάπλωση του κορονοϊού.