Η Τουρκία θέτει 10 όρους για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία θέτει 10 όρους για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Δέκα προϋποθέσεις, οι οποίες ζητάει να ικανοποιηθούν, προκειμένου να άρει το βέτο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, έθεσε στους εκπροσώπους των δυο χωρών η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak, επικαλούμενο έγγραφο των αρχών στην κατοχή της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας τα αιτήματα της Τουρκίας έχουν επιδοθεί στις δυο σκανδιναβικές χώρες κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν με τους Τούρκους διπλωμάτες στις 25 Μαϊου και αναμένεται η απάντησή τους για να αποφασίσει εν συνεχεία αν θα αρθεί η όχι το βέτο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Άγκυρα δεν θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία έως ότου η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στις τρομοκρατικές οργανώσεις στις οποίες η Άγκυρα παραπέμπει το PKK, τη λεγόμενη Λαϊκή Αυτοάμυνα Δυνάμεις (Κούρδοι της Συρίας) και την «Τρομοκρατική Οργάνωση Φετουλάχ» (FETO), τις οποίες οι τουρκικές αρχές κατηγορούν ότι εμπλέκονται στις προετοιμασίες για το πραξικόπημα του 2016.

Αναλυτικά οι 10 όροι που θέτουν είναι: 

1. Οι δυο χώρες να υποστηρίξουν την Τουρκία στον αγώνα της κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των PKK, DHKP/C, DAESH, FETO και των θυγατρικών τους.

2. Να δηλωθεί από Σουηδία και Φινλανδία, «που είναι οι υποστηρικτές των τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, να  θεσπίσουν τις απαραίτητες νομικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

3. Τονίστηκε ότι θα πρέπει να αποτραπούν προσπάθειες να ανοίξουν γραφεία αντιπροσωπείας των παραρτημάτων του PKK στις χώρες τους.

4. Να μην επιτραπεί η εκδήλωση δραστηριοτήτων της FETO στις δύο χώρες και να κλείσουν οι ιστοσελίδες και τα γραφεία Τύπου.

5.  Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται την τρομοκρατία και να κλείσουν όσες Ενώσεις (PKK, DHKP/C, DAESH, FETO) συνδέονται με την τρομοκρατία.

6. Να γίνει απέλαση και έκδοση προσώπων που σχετίζονται με την τρομοκρατία από τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

7. Να μην επιτρέπεται σε τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το PKK και το DHKP-C, να διαδηλώνουν κατά της πολιτικής της Τουρκίας 

8. Οι δυο χώρες να μοιράζονται πληροφορίες με την Τουρκία, δηλαδή να καθιερώσουν συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας.

9. Οι δύο χώρες να άρουν τους περιορισμούς της αμυντικής βιομηχανίας που έχουν εν ισχύ κατά της Τουρκίας.

10. Εάν η Σουηδία και η Φινλανδία γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, να εκπληρώσουν όλες τις παραπάνω δεσμεύσεις στο ακέραιο.