Η ψηφιακή «αλυσίδα» των 6,6 δισ. που μεταμορφώνει τις επιχειρήσεις

Η ψηφιακή «αλυσίδα» των 6,6 δισ. που μεταμορφώνει τις επιχειρήσεις

H πρόβλεψη των μελλούμενων ανέκαθεν ήταν μεγάλη παγίδα. Ακόμα και για ειδήμονες και «ειδικούς», που πολλές φορές βλέπουν μια «φούσκα» εκεί που αναδύεται μια ξεκάθαρη ευκαιρία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρόεδρος της Michigan Savings Bank, ο οποίος το 1903, θέλησε να… σώσει τον Χένρι Φορντ από το μεγαλύτερο σφάλμα της ζωής του: το αυτοκίνητο. «Το άλογο είναι εδώ για να μείνει, αλλά το αυτοκίνητο είναι μόνο μια καινοτομία, μια μόδα». Κάθε φορά που μπλέκουμε στην κίνηση, πιθανώς θα θέλαμε να είχε δικαιωθεί. Όμως η ιστορία άλλα έγραψε.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το blockchain, μια τεχνολογία που ακόμα και μέχρι πριν δύο χρόνια αρκετοί τη θεωρούσαν λίγο ως πολύ ένα ακόμα hype, μια υπερβολή που σταδιακά θα περιοριστεί σε λίγους power users μέχρι να σβήσει. Αυτό, όμως, σύμφωνα με την εξειδικευμένη εταιρεία τεχνολογικών ερευνών IDC δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Το αντίθετο, μάλιστα, αφού σε βάθος πενταετίας το blockchain αναμένεται να μεταμορφώσει μια σειρά επιχειρηματικών τομέων.

Ήδη μέσα στο 2021 οι επιχειρήσεις αναμένεται να δαπανήσουν περίπου 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια για λύσεις blockchain, ποσό που συνιστά αύξηση άνω του 50% σε σύγκριση με το 2020. Συνολικά οι επενδύσεις σε λύσεις blockchain καθ 'όλη τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης 2020 - 2024 θα σημειώσουν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 48%.

Το ελατήριο πίσω από την επιτάχυνση αυτή είναι σύμφωνα με την IDC η πανδημία του κορονοϊού που έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη για πιο στιβαρές και διαφανείς αλυσίδες εφοδιασμού, ευκολότερη και ασφαλέστερη ανταλλαγή ιατρικών δεδομένων και ταχύτερη διεκπεραίωση χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Σε αυτό το πλαίσιο οι αναλυτές της IDC προβλέπουν ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το blockchain θα αποκτήσει μετασχηματιστική ισχύ σε κλάδους από το λιανικό εμπόριο έως τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τις κεφαλαιαγορές.

Μέσα στο 2021 το blockchain θα εδραιώσει την επιρροή του στις διασυνοριακές πληρωμές καθώς και στις διαδικασίες επαλήθευσης της προέλευσης και της αυθεντικότητας ενός προϊόντος, καθώς διακινείται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Σε επίπεδο επιχειρηματικών κλάδων, ο τραπεζικός τομέας θα είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταθλητής, με σχεδόν 30% των συνολικών επενδύσεων, παγκοσμίως. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο μεταποιητικός τομέας θα ακολουθήσει κατά πόδας, με περισσότερο από 20% των σχετικών επενδύσεων.

Οι δαπάνες για λύσεις blockchain στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ανέλθουν περίπου στα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη γεωγραφική αγορά, ακολουθούμενη από τη Δυτική Ευρώπη (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια) και την Κίνα (777 εκατομμύρια δολάρια).

To γενικό συμπέρασμα είναι ότι η παγκόσμια τάση θέλει το Βlockchain να αναγνωρίζεται σταδιακά ως «ώριμη» τεχνολογία, φτάνοντας στο κρίσιμο σημείο όπου αναγνωρίζεται από τις επιχειρήσεις κάθε τομέα ως πραγματικό εργαλείο παρά ως… φουτουριστική πολυτέλεια για λίγους.