Η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου στην Ταϊβάν από το 1979 - Οργή στο Πεκίνο

Η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου στην Ταϊβάν από το 1979 - Οργή στο Πεκίνο

Την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου στην Ταϊβάν έπειτα από δεκαετίες πραγματοποιεί ο Υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας. 

Ο Αζάρ συνοδεύεται από τον Μίτσελ Γουλφ, ανώτερο στέλεχος των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) και αναμένεται να συναντηθεί με την πρόεδρο Τσάι Ινγκ-ουέν, τον υπουργό Εξωτερικών Τζόζεφ Γου και τον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας Τσεν Σι-τσουνγκ.

«Η Ταϊβάν έχει αποτελέσει υπόδειγμα διαφάνειας και συνεργασίας» σε ζητήματα «παγκόσμιας υγείας» τόσο «κατά τη διάρκεια» της πανδημίας, όσο και «πολύ πριν» ξεσπάσει αυτή τον Δεκέμβριο, ανέφερε ο Αζάρ, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του, υπαινισσόμενος -εμμέσως πλην σαφώς- το αντίθετο για την Κίνα.

«Αδημονώ να μεταφέρω την υποστήριξη του προέδρου (των ΗΠΑ, Ντόναλντ) Τραμπ στην ηγεσία που δείχνει η Ταϊβάν σε ζητήματα παγκόσμιας υγείας και να υπογραμμίσω την κοινή πεποίθησή μας ότι οι ανοικτές και δημοκρατικές κοινωνίες είναι το καλύτερο μοντέλο για την προστασία και την προώθηση της υγείας», πρόσθεσε ο Αζάρ.

Η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Υγείας στη νήσο, η πρώτη αξιωματούχου τόσο υψηλού επιπέδου από το 1979, καταγράφεται με φόντο την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, εν μέρει εξαιτίας των κατηγοριών της Ουάσινγκτον σε βάρος του Πεκίνου αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσον αφορά την πανδημία.

Τον Μάρτιο, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε νόμο που προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την υποστήριξή τους στον διεθνή ρόλο της Ταϊβάν. Η κινεζική κυβέρνηση απείλησε ότι η Ουάσινγκτον προχωρήσει, θα υπάρξουν αντίποινα από πλευράς της, χωρίς όμως να γίνει πιο συγκεκριμένη.