Η προέλευση του χρήματος

Η προέλευση του χρήματος

Οι Φιλελεύθεροι «κτίζουν» τη δική τους βιβλιοθήκη. Αυτή την εβδομάδα ο Φιλελεύθερος του Σαββατοκύριακου 22-23 Φεβρουαρίου κυκλοφορεί στα περίπτερα με δύο σημαντικά βιβλία. «Η προέλευση του χρήματος» του Carl Menger και το βιβλίο «Προς την ευημερία» του Παπανδρόπουλου Αθανάσιου και του ΧριστίδηΒ Κώστα».

Η προέλευση του χρήματος, Carl Menger

Στο σπουδαίο αυτό δοκίμιο ο ιδρυτής της Αυστριακής Σχολής των Οικονομικών, Καρλ Μένγκερ, παρουσιάζει συνοπτικά τη θεωρία του για την προέλευση του χρήματος. Το χρήμα δεν είναι δημιούργημα της κρατικής εξουσίας, υποστηρίζει, ούτε προϊόν συνειδητής συμφωνίας. Το χρήμα είναι κάτι που προέκυψε εξελικτικά και ασχεδίαστα από τις διαδράσεις των ανθρώπων που παράγουν και ανταλλάσσουν αγαθά. Το οικονομικό τους συμφέρον, σε συνδυασμό με τα πρακτικά προβλήματα της παραγωγής και της ανταλλαγής, τούς οδήγησε χωρίς κεντρική καθοδήγηση στην υιοθέτηση κάποιων κατάλληλων αγαθών, ιδίως του χρυσού και του άργυρου, ως μέσα ανταλλαγής. Η κρατική και νομική ρύθμιση του χρήματος ήρθε αργότερα. Δεν ήταν εκείνη που το δημιούργησε, ούτε είναι εκείνη χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να υπάρξει ένα μέσο ανταλλαγής.

Το χρήμα εν τέλει είναι κομμάτι μιας αυθόρμητης κοινωνικής τάξης που δεν μπορεί να αποτελέσει προϊόν κεντρικού σχεδιασμού. Και αυτό είναι το μείζον δίδαγμα του κλασικού δοκιμίου του Μένγκερ.

*Μαζί με την έκδοση αυτού του Σαββατοκύριακου θα κυκλοφορήσει και το βιβλίο του Παπανδρόπουλου Αθανάσιου και του Χριστίδη Κώστα «Προς την ευημερία».