Η πιο μεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού ίσως να είναι κάτι θετικό

Η πιο μεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού ίσως να είναι κάτι θετικό

Μία μετάλλαξη του νέου κορονοϊού που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά και έχει ανιχνευθεί στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και σε μέρη της Ασίας ίσως να είναι περισσότερο μεταδοτική, αλλά μοιάζει να είναι λιγότερο θανατηφόρα, σύμφωνα με έναν επιφανή ειδικό στις λοιμώδεις νόσους.

Ο Πολ Τάμπια, σύμβουλος στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και πρόεδρος της Διεθνούς Κοινότητας Λοιμωδών Νόσων, δηλώνει ότι τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης D614G σε κάποια μέρη του κόσμου συνδυάζεται με μείωση του ποσοστού θανάτων, υποδεικνύοντας ότι το νέο στέλεχος είναι ίσως λιγότερο θανατηφόρο.

«Ίσως να είναι καλό να έχουμε έναν ιό που είναι περισσότερο μεταδοτικός αλλά λιγότερο θανατηφόρος», δήλωσε ο Τάμπια στο πρακτορείο Reuters, συμπληρώνοντας ότι οι περισσότεροι ιοί έχουν την τάση να γίνονται λιγότερο επικίνδυνοι καθώς μεταλλάσσονται.

«Το συμφέρον του ιού είναι να μολύνει όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται αλλά να μην τους σκοτώσει, μια που ένας ιός εξαρτάται από τον ξενιστή του για τροφή και στέγη», είπε.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την μετάλλαξη ήδη από τον Φεβρουάριο και έχει εξαπλωθεί στην Ευρώπη και την αμερικανική ήπειρο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο ΠΟΥ έχει επίσης δηλώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η μετάλλαξη προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα της νόσου.

Παρόλο που υπήρξαν φόβοι ότι ίσως τα πιθανά εμβόλια που βρίσκονται υπό ανάπτυξη ίσως να μην είναι αποτελεσματικά εναντίον του νέου στελέχους, ο Τάμπια και άλλοι ειδικοί δηλώνουν ότι η μετάλλαξη δεν επηρεάζει τα μέρη του ιού που αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων κι έτσι είναι απίθανο να αλλάξει κάτι σε σχέση με τα εμβόλια.