Η περιφέρεια Β. Αιγαίου προειδοποιεί με κλείσιμο του κέντρου προσφύγων Σάμου

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, 20:09
-A +A
Η περιφέρεια Β. Αιγαίου προειδοποιεί με κλείσιμο του κέντρου προσφύγων Σάμου

Με κλείσιμο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου προειδοποιεί η Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Κ. Χριστιάνα Καλογήρου επικαλούμενη την κατάσταση που επικρατεί τόσο στον τομέα της σίτισης όσο και συνολικά της διαμονής σε αυτό που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινών συνθηκών για ολόκληρη την περιοχή.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή που εξεδόθη «εφόσον το αρμόδιο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν προβεί σε αποκατάσταση των σχετικών προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί, προχωρά στην απαγόρευση λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου».

Και αυτό διότι «δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις και εγκυκλίους για τη σίτιση μεταναστών και προσφύγων και την μεταφορά των τροφίμων, την αποθήκευση και τις συνθήκες διανομής (έλεγχος θερμοκρασίας κλπ.) καθώς και στοιχεία τυποποίησης των συσκευασμένων τροφίμων».

Επίσης σύμφωνα με την περιφέρεια «διαπιστώθηκε έντονος συγχρωτισμός αφού σύμφωνα με αναφορά της Αστυνομίας, διέμεναν κατά την ημέρα της αυτοψίας 4024 άτομα εντός του ΚΥΤ το οποίο έχει δυναμικότητα 650 ατόμων που ευνοεί τη μετάδοση ασθενειών».

Πέραν των παραπάνω έχουν διαπιστωθεί ακόμη:

- Έντονη δυσοσμία, σωροί απορριμμάτων -εντός και εκτός κάδων- και ύπαρξη εντόμων υγειονομικής σημασίας λόγω ελλιπούς καθαριότητας όλων των χώρων.

- Στο χώρο των αποχωρητηρίων και λουτρών υπάρχουν στάσιμα ύδατα, ακαθαρσίες και μύγες, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινών συνθηκών.

- Εκτός του ΚΥΤ και περιμετρικά αυτού, υπήρχαν κατά την ημέρα της αυτοψίας περίπου 600 - 700 άτομα σε σκηνές, τα οποία δεν εξυπηρετούνται από τα αποχωρητήρια και τα λουτρά του ΚΥΤ, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινών συνθηκών διαβίωσης για τους ίδιους και τους περιοίκους.

Και καταλήγει αναφέροντας ότι «παραβιάζονται οι όροι των εγκυκλίων και διατάξεων περί υγιεινής στους χώρους διαμονής προσφύγων και μεταναστών με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η δημόσια υγεία».

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα